Zonnepanelen monteren: welk montagesysteem voor zonnepalen

Dit onderdeel wordt te vanzelfsprekend genomen nochtans is het montagesysteem de ruwbouw van je zonnepanelensysteem.

Het montagesysteem is afhankelijk van het daktype waarop de panelen geplaatst zullen worden en het is onderdeel van de zonnepanelen installatie. Veel gebruikt is het montagesysteem voor hellende daken en platte daken.

Hellend dak montage 

Voor hellende daken zal men veelal werken met beugels en liggers die over de dakpannen worden geplaatst. Een handig railsysteem maakt de installatie makkelijk en snel. Het zijn lichte profielen waarop de zonnepanelen worden geplaatst. Zij moeten duurzaam en weerbestendig zijn om een lange tijd mee te gaan.

Ze dienen geplaatst te worden door een erkende vakman en worden volgens het legplan en de voorschriften van de fabrikant.

Plat dak montage

Voor het plat dak zal een montagesyteem met helling geplaatst worden. Op een aluminium constructie worden de panelen geplaatst, met of zonder windbescherming. Een andere oplossing zijn kunstofbakken voor zonnepanelen, dit is een praktische oplossing met ballastcompartiment met sowieso minder windgevoeligheid. Ballast zal de bakken op zijn plaats houden.

Veilig monteren 

Voor een veilige en duurzame installatie te kunnen garanderen, dienen de montagesystemen te voldoen aan verschillende eisen:

  • voor 100% matchen met je zonnepanelen om schade te voorkomen;
  • zo licht mogelijk zijn om je dak niet te beschadigingen of zelfs zonnepanelen leggen onmogelijk te maken;
  • sterk genoeg om het volledige gewicht te dragen van je zonnepanelen en de uitoefende weersomstandigheden zoals sneeuw of windstoten te kunnen trotseren

Hou montageset en panelen samen 

Kies je voor een betrouwbare leverancier van zonnepanelen en merk van zonnepanelen dan zullen deze hun eigen montagesysteem of montageset hebben. Wij benadrukken graag dat het uitermate belangrijk is om deze set te gebruiken om latere problemen te vermijden. Deze problemen kunnen schade- of garantieproblemen zijn. Vraag bij een offerte dus steeds het totaal gewicht van een zonnepaneelsysteem ( zonnepanelen + montageset ).

Koop je liever een compleet zonnepanelen systeem? Dan zit de montageset in het pakket inbegrepen.

Zeker bij platte daken of licht hellende daken dient men goed na te kijken of het dak voldoet aan de eisen om zonnepanelen te plaatsen want het montagesysteem op een plat dak is zwaarder door de extra installatiehoek en heeft meer te lijden onder windstoten.

Niet vergeten: bekabeling heeft ook zijn kwaliteit nodig

Als mensen een zonnepanelen offerte vragen voor zonnepanelen wordt meestal niet gekeken naar de onzichtbare materialen bij een zonnepanelensysteem. Niet enkel het montagesysteem maar ook de bekabeling van je systeem is belangrijk. Een goede bekabeling geeft je minder onderhoud en een langere levensduur. Bovendien zal een kwalitatieve bekabeling en bijhorende tussenstukken zoals elektronica, omvormers,... het rendement van je zonnepanelen optimaal houden.

Offerte zonnepanelen