Geïntegreerd zonnepaneel systeem: minder opvallend en estetisch

Je ziet ze niet veel en dat is net de bedoeling van de geïntegreerde zonnepanelen. Ze worden weggewerkt in dakpannen, glas, … en zijn bijna onopvallend en bijna onzichtbaar.

Esthetische zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen zijn zonnepanelen die verwerkt zijn in een bouwmateriaal. Dit kan glas zijn maar ook dakpannen of leien. Meestal wordt gekozen om de vorm weer te geven van het dakmateriaal.

Het zonnepaneel doet dan ook dienst als bijvoorbeeld 20 leien of dakpannen. Ook metalen dakplaten kunnen gebruikt worden. Grote voordeel bij deze zonnepanelen is dat het allemaal veel esthetischer is. Het zijn onzichtbare zonnepanelen.

BIPV zonnepanelen 

De afkorting dat ze gebruiken voor dit soort zonnepanelen is BIPV of voluit Building integrated Photovoltaics. Ze worden geplaatst op het gebinte of rechtstreeks op de gevel. Er zijn reeds vele merken en installateurs waaruit je een keuze kan maken.

Rendement 

Natuurlijk rijst de vraag direct: wat met het rendement van dit soort oplossingen? Gelukkig kunnen we zeggen dat het rendement geen obstakel mag zijn. Ze ligt natuurlijk lager dan bij kristallijnsilicium zonnepanelen maar is vrij gelijklopend met de dunne film zonnepanelen. In sommige gevallen worden gewoon de dunne film zonnepanelen gebruikt maar dan in aangepaste vorm.

Meer zonnepanelen

Door het ontbreken van een montageset kunnen er ook meer zonnepanelen gelegd worden op een dak wat de mindere opbrengst per m² compenseert. Wel zijn er aardig wat connectoren nodig als het gaat om afzonderlijke elementen zoals zonnepannen. De installatie kan dus duurder uitvallen en de prijs zelf ligt ook hoger.

Transparante & functionele zonnepanelen

 

Een nieuwigheid zijn de transparante zonnepanelen. Deze worden gemonteerd in ramen of lichtbruggen. Het maakt niet uit of deze lichtbrug of ramen in de gevel verwerkt zitten of het om een dakraam gaat. Je kan deze transparante zonnepanelen in glas of kunststof krijgen in verschillende tinten. Van volledig doorzichtig tot doorschijnend of getint.

Ook bestaan er de functionele zonnepanelen, deze worden toegepast met een bijhorende functie, denk maar aan een afdak van een fietsenstalling, gordijngevel van een kantoorgebouw om zonlicht tegen te houden enz...

 

 

 

Offerte zonnepanelen