Zonnepanelen op een pannendak plaatsen

Op het pannendak worden in België de meeste zonnepanelen systemen geplaatst. Deze dakbedekking leent zich goed om er zonnepanelen op te plaatsen.

Zonnepanelen op een hellend dak plaatsen

Zonnepanelen op een pannendak heeft veel voordelen en aangezien 90% van de woningen in België uitgerust zijn met een hellend dak in dakpannen, worden daar dan ook de meeste zonnepanelen op gemonteerd.

Eens je beslist hebt dat zonnepanelen plaatsen een goede en rendabele oplossing is voor jouw dak dan kan je kijken hoe je best zonnepanelen plaatst op jouw dak met dakpannen.

Oriëntatie en hellingsgraad van je dak

Belangrijk is om te weten wat de oriëntatie van je pannendak is. Deze oriëntatie zorgt er namelijk voor dat de zon kan schijnen op je zonnepanelen. Hoe zuidelijker gericht, hoe beter maar het is niet zo dat enkel zuidelijke daken zonnepanelen kunnen hebben. Lees meer over het belang van de oriëntatie van je hellend dak.

Samen met de oriëntatie is ook de hellingsgraad van je dak van belang. Gelukkig heb je bij hellende daken het meeste van deze hellingsgraad al overwonnen. Bij de plaatsing kunnen de zonnepanelen dan nog altijd licht afwijken van de bestaande helling maar er moeten geen montagekids gebruikt worden om een volledige hellingshoek te vormen. Dit maakt zonnepanelen op een hellend pannendak goedkoper dan zonnepanelen op een plat dak.

Montage van zonnepanelen op je pannendak

Het monteren zelf van zonnepanelen is vrij eenvoudig maar neemt wel wat werk in beslag. Op de draagstructuur van je dak worden twee rails gemonteerd die boven de dakbedekking uitkomen. Op deze rails komen de zonnepanelen te liggen. Je kan natuurlijk ook opteren voor geïntegreerde zonnepanelen.

Andere dakconstructies of omliggende schaduwwerpers

Op een schuin dak heb je normaal niet vlug te maken met extra schaduw maar soms gebeurt het toch door een dicht bijstaande boom of schouw. Dan is het belangrijk dat je Power Optimizers bijplaatst. Deze zorgen voor een optimaal zonnepanelen rendement.

Offerte zonnepanelen