Vergunning zonnepanelen

De eerste vraag dat je jezelf dient te stellen als je een zonnepanelensysteem wenst te installeren, is of je dit wel mag. En het antwoord is NIET ALTIJD JA.

Vergunning zonnepanelen

Als we over een vergunning spreken van zonnepanelen wordt eigenlijk een stedenbouwkundige vergunning bedoelt. Bij elke grote wijziging of verbouwing aan je woning die het zicht of oppervlakte veranderd kan een stedenbouwkundige vergunning nodig zijn.

Gelukkig is er in Vlaanderen een vrijstelling gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend of plat dak als:

  • De zonnepanelen geïntegreerd zijn in het dak
  • Enkele centimeters boven het bestaande dak gemonteerd worden
  • Plat dak: de zonnepanelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomen
  • Ongeveer in de zelfde helling liggen als het dak zelf

Opgelet, er zijn nog enkele voorwaarden. Deze automatische vrijstelling is niet geldig wanneer er een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening zou bestaan die de plaatsing meldingsplichtig maakt. In dat geval geldt geen vergunningsplicht maar moet de plaatsing minstens 20 dagen voorafgaand aan de werken gemeld worden. Even navragen bij je gemeente dus.

Beschermd erfgoed

Woon je in een beschermd erfgoed dan is deze vrijstelling totaal niet mogelijk. Je dient dan sowieso een aanvraag in te dienen. Ervaring leert ons dat deze in de meeste gevallen moeilijk aanvaard worden tenzij er geen visuele verandering optreedt ( geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen bijvoorbeeld ) of het een onderdeel is van een grote verbouwing/aanpassing van de woning.

Zonnepanelen op de grond of gevel

 

Zoals je hierboven kan lezen is de vrijstelling voor een stedenbouwkundige vergunning enkel geldig voor zonnepanelensystemen die gemonteerd worden op een dak. Wens je een zonnepanelensysteem op de grond of aan je gevel dan zal je sowieso een vergunning moeten aanvragen.

Tip: Voor werken met stedenbouwkundige vergunning, is de medewerking van een architect verplicht. Enkel als de montage de stabiliteit van het gebouw niet in gedrang brengt, mag je zonnepanelen plaatsen zonder architect.

Offerte zonnepanelen