Zonnepanelen op golfplaten plaatsen

We melden al in meerdere artikels op onze website dat zonnepanelen aardig wat krachten moeten doorstaan zoals sneeuw en windstoten. Hoe plaats je zonnepanelen dan op golfplaten?

Golfplaten worden veel gebruikt voor garages, tuinhuisjes of stallen omwille van hun installatiegemak en prijs. Gelukkig is het ook geen probleem om zonnepanelen te plaatsen op een dak uit golfplaten. Let wel dat er bij een constructie dat niet als woning gebruikt wordt, een stedenbouwkundige vergunning nodig kan zijn. Ga te rade bij je gemeente en desgewenst neem je een architect onder de arm om zekerheid te krijgen.

Bij het monteren van zonnepanelen op golfplaten moet je met twee zaken rekening houden:

  • Je monteert niet op de golfplaten zelf
  • Het dak ( balken ) moet voldoende draagkracht hebben

Je monteert niet op de golfplaten zelf

Aangezien golfplaten de krachten die op zonnepanelen werken, niet kunnen dragen mogen deze golfplaten niet als draagpunt of steunpunt dienen. Bedoeling is dat de zonnepanelen gemonteerd worden op de dakstructuur zelf. Hier worden de golfplaten doorboort en met speciale schroeven (meestal stokschroeven) vastgemaakt.

Bij deze montage moet je opletten dat er geen water doorsijpelt dus een installateur kiezen met ervaring is belangrijk. Ook niet elk merk heeft de nodige montagekit voor een montage op golfplaten. Offertes aanvragen waarin je ook vraagt naar foto's van gedane werken is hier zeker aan te raden.

Het dak moet voldoende draagkracht hebben

Net als bij elk ander plat of hellend dak moet de dakconstructie voldoende draagkracht hebben om de zonnepanelen en hun extra gewicht (windstoten, sneeuw,... ingerekend) te kunnen torsen. Zeker als de constructie niet als wooneenheid gebouwd is, is de kans groot dat er niet voldoende draagkracht aanwezig is. Raadpleeg dus zeker de bouwplannen en laat desgewenst een bouwkundig ingenieur of architect langskomen om metingen uit te voeren.

Offerte zonnepanelen