Kostprijs zonnepanelen plaatsen

Hoeveel kosten zonnepanelen? Dit is een veel voorkomende vraag. De prijs van zonnepanelen is echter afhankelijk van een aantal criteria & weetjes.

De kostprijs en het rendement

De prijs van zonnepanelen kan niet losgemaakt worden van het rendement. Want het rendement is het geld dat je uitspaart aan elektriciteitsverbruik en dus niet meer uitgeeft. Met dit uitgespaarde geld betaald je zonnepaneleninstallatie terug dus ook de initiële kost van je zonnepanelen.

Niet elk gezin heeft hetzelfde elektriciteitsverbruik en dus is het rendement voor elk gezin verschillend. Als je een lager rendement nodig hebt, kan je met minder zonnepanelen rondkomen. Minder zonnepanelen, je raad het al, kosten nu éénmaal minder geld. Hieronder een aantal belangrijke factoren die de kost van je zonnepanelensysteem bepalen:

Kost van de installatie: hier let je op

Los van wat je nodig hebt aan opbrengst van je zonnepaneleninstallatie dienen je zonnepanelen geïnstalleerd een aangesloten worden. Deze installatie heeft ook haar prijskaartje. In normale omstandigheden duurt de installatie van zonnepanelen door een erkend installateur één volledige dag. Lees wel onder normale omstandigheden. Want de installatie kan bemoeilijkt worden door:

 • Ligging van de woning;
 • Dak in mindere staat;
 • Slecht toegankelijke site;
 • Weersomstandigheden; (windstoten, zware regenval, … )
 • Grootte van de installatie;
 • Misberekening in het legplan;
 • Verkeerde dakschets

De onderste twee voorbeelden zijn perfect te voorkomen en zeldzaam. Andere items gebeuren nu eenmaal en deze beïnvloeden de prijs indien je dit niet besproken hebt in je contractvoorwaarden. Bespreek de situatie goed door met je installateur en stuur eventueel foto's van je dak/oprit, …) door. Best is dat de zonnepanelen installateur zelf even ter plaatse een kijkje komt nemen.

De kostprijs van de installatie van zonnepanelen

De prijs van enkel de installatie van zonnepanelen: €1.000 + €50 per zonnepaneel. Reken er op dat deze installatie met 50% kan stijgen als de installatie niet onder normale omstandigheden kan verlopen. Tip: bespreek een totaal en vaste prijs voor de installatie in je contract. Beter geen verrassingen.

Kost van zonnepalen: hier let je op

Koken kost geld zei mijn grootmoeder steeds en dit geld zeker bij de aankoop van zonnepanelen. Alles wat je meer wenst, kost je ook meer. De prijs van je zonnepaneleninstallatie is dus volledig afhankelijk van wat jij wenst.

We proberen wel even het bos door de bomen te tonen:

 • Aantal zonnepanelen;
 • Soort zonnepaneel;
 • Merk van je installatie;
 • Kwaliteit van je installatie; (bekabeling, omvormer, ...)
 • Rendement van je zonnepanelensysteem (Wattpiek)
 • ...

Aantal zonnepalen

Dit is een open deur opentrappen maar ook wel belangrijk want sommige gezinnen willen hun dak zo vol mogelijk maar je hoeft geen energiecentrale te worden dus elk zonnepaneel dat je te veel legt, kost je extra geld die je niet kan terugverdienen want de overheid geeft geen geld terug als je meer opwekt dan verbruikt.

Tip: Reken op ongeveer €200 à €300  per zonnepaneel

Soorten zonnepanelen

 

Kies je voor monokristallijn, polykristallijn of amorf zonnepanelen? Deze keuze bepaald de kostprijs van je installatie los van de Wattpiek. Elk zonnepaneel heeft zijn voordelen en nadelen. De één neemt minder plaats in, weegt lichter, heeft een hoger rendement, … noem maar op.

 • Reken op € 4.500 voor een kleine zonnepaneleninstallatie (10 standaard zonnepanelen)
 • Reken op € 11.000 voor een zonnepaneleninstallatie met een opbrengst van meer dan 4.000 kWh per jaar (20 zonnepanelen)

Opgelet: bovenstaande prijzen zijn zonder installatie!

Merk van je installatie

Het zonnepanelen merk en de daarbij horende kwaliteit van je zonnepaneleninstallatie is van groot belang voor het prijskaartje. Het is echter niet zo dat je door het duurste merk te kiezen, ook de beste koop doet. Elk merk heeft haar richtlijnen. Het éne merk is sterk in kleine daken optimaal laten renderen met zo weinig mogelijk zonnepanelen, andere merken houden de productiekosten laag en leveren een goede prijs/kwaliteit.

Hier kunnen we geen richtprijs geven omwille van de grote verschillen.

Kwaliteit van je installatie

Niet enkel je zonnepalen bepalen de prijs. Ook de gebruikte kabels, omvormer en andere elektrische of elektronische componenten binnen je installatie bepalen de kost. Gebruik een erkende installateur om zeker te zijn dat ook hier de nodige kwaliteit gebuikt wordt. Meestal gebruiken installateurs materiaal die de producent voorschrijft voor hun zonnepaneleninstallatie.

Rendement van je zonnepaneleninstallatie (Wattpiek)

Hoe meer rendement je vraagt en wenst van je zonnepanelen hoe meer je zal betalen voor je installatie. Bij een bepaald merk zal je dan namelijk meer zonnepanelen dienen te plaatsen en bij een ander merk zal je een zonnepaneel dienen te gebruiken die een hoger kilowattpiek (kWp) heeft. Beide oplossingen zullen je meer kosten. Kies dus geen installatie die meer opbrengt dan je nodig hebt. (rendement hoger dan verbruik)

Opgelet: Let er wel op dat het rendement ook bepaald wordt door de ligging van je zonnepanelen.

Offerte zonnepanelen