Soorten zonnepanelen vergelijken
Geen onbelangrijke keuze bij het plaatsen van zonnepanelen is de keuze van het soort zonnepaneel. En deze keuze is meer dan fotovoltaïsche of thermische zonnepanelen. Hier kan je de soorten zonnepanelen vergelijken.
Fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) of Thermische zonnepanelen kiezen
Hier ligt het grootste verschil: thermische zonnepanelen zetten de zonnewarmte over op een vloeistof en fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Eigenlijk zijn het twee totaal verschillende producten.
Wanneer men spreekt over zonnepanelen bedoelt men meestal deze laatste: de fotovoltaïsche zonnepanelen. Bij de thermische zonnepanelen spreekt men veeleer over zonnecollectoren. Een gekend circuit is hier de zonneboiler. Zonnecollectoren of thermische zonnepanelen worden vooral gebruikt voor het opwarmen van water voor huishoudelijk gebruik (douche, bad, … ) of verwarming (vloerverwarming,... )
Het grote verschil is dat een thermisch zonnepaneel een rendement haalt van meer dan 60% tegenover 15 à 25% voor fotovoltaïsche zonnepanelen. Wens je dus vooral de zonnepanelen te gebruiken voor warm water of verwarming, bekijk dan zeker thermische zonnepanelen en hun voordelen. Anders raden we sowieso fotovoltaïsche zonnepanelen aan.
Als je even zoekt, vind je ook zonnepanelen die beide technologieën combineren. Wel moet je dan tevreden zijn met een mindere efficiëntie op beide vlakken maar de totaalefficiëntie ligt hoger.
Welke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-zonnepanelen) kiezen?
De verschillen in de soorten zonnepanelen kan je bijna enkel verleiden aan het soort zonnecel. Als men in Vlaanderen kiest voor een PV-zonnepaneel dan kiezen ze voor één van de onderstaande:
Monokristallijn silicium zonnecellen
Men plaatst een staaf met een kristallen punt in gesmolten silicium en dan wordt deze staaf langzaam omhoog getrokken op een roterende manier. Het gesmolten silicium neemt de kristalstructuur van die punt over, terwijl het uit het vat omhooggetrokken wordt. Daarna wordt de staaf in plakjes gesneden. Deze plakjes zijn cirkelvormig en kunnen dus niet de hele zonnecel bedekken. De hoeken van de cel worden niet opgevuld. Dit soort zonnecel het een efficiëntie van 15% en de opbrengst is iets hoger dan poly zonnepanelen. Deze panelen zijn iets duurder dan de poly zonnepanelen.
De mono zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur.
Offerte zonnepanelen
Polykristallijn silicium zonnecellen
Deze zonnecellen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm te gieten. Dit productieproces is eenvoudiger en goedkoper dan bij monokristallijn zonnecellen. Door de gietvormen langzaam en constant te laten afkoelen wordt ze naar een vaste vorm gebracht. Ongestructureerde smeltplekken geven donkere plekken omdat de kristallen minder goed op elkaar aansluiten, ligt de efficiëntie lager dan bij monokristallijn. Via montage kunnen er wel meer zonnecellen op één paneel en zo wordt het verlies grotendeels gecompenseerd.
De poly zonnepanelen zijn meestal blauw van kleur.
Offerte zonnepanelen
Amorf silicium zonnecellen: Tussenstap naar dunne film zonnecellen
De Amorft silicium zonnecellen hebben geen kristallijne structuur waar mono- en polykristallijnsilicium zonnecellen dat wel hebben. Het rendement van Amorf silicium zonnepanelen ligt een pak lager dan voorgaande soorten. 7% is gangbaar en 10% is een zeldzaamheid. Waarom deze zonnepanelen dan reeds gekozen worden? Omdat ze enorm licht en buigzaam zijn. Voor slechte daken of daken die niet veel gewicht kunnen dragen is dit een betere oplossing dan geen zonnepanelen. In realiteit komen deze panelen eerder voor bij projecten waar er een groot oppervlakte aanwezig is. Minder bij particulieren dus.
Offerte zonnepanelen
Dunne film zonnecellen
Dit is eigenlijk een oude technologie in een nieuw jasje. In de jaren 80 werden rekenmachines reeds uitgerust met dit type zonnecellen. Waar de andere twee types zijn gevormd uit kristalsilicium, bestaan de dunfilm panelen uit een glas of ander substraatmateriaal waarover een fotovaltaïsche actieve laag wordt afgezet. Dit zorgt er voor dat ze enorm licht zijn en dun. Vandaar ook hun naam. Net als Amorf silicium zonnecellen heeft dunne film een lager rendement maar is het goedkoper als je het per watt rendement bekijkt. Terug speelt plaats een grote rol.
Offerte zonnepanelen
CIG(S)-panelen (Copper, Indium, Gallium, Selenide): the next generation
We beginnen even met de voordelen van CIGs:
- 60% minder productiestappen nodig dan bij silicium
- slechts 5% aan halfgeleiders nodig in vergelijking met silicium
- bevat geen zware metalen
- benutten een breder spectrum (leveren in meer omstandigheden energie)
- hebben een egaal kleur (meestal zwart)
- kan gebruikt worden als gevelbekleding (verticale plaatsing)
Nadeel is dat deze panelen nog een laag rendement hebben soms slechts 150 Wp en een kristallijn silicium soms meer dan 270 Wp. Het raad ook hier al raden dat er een groot oppervlakte nodig is om aan het zelfde rendement te komen. Wel wordt er aangenomen dat CIG of CIGS in de toekomst de kristallijnsilicium zonnepanelen zal vervangen maar tot die tijd daar is, raden we aan volop te vergelijken. Het is leuk om één van de eerste te zijn met mooie, rendabele panelen maar denk vooral aan wat werkt bij jouw woning. Misschien is het een betere oplossing om eerst nog 15 à 20 met kristallijnsilicium panelen te werken.
Offerte zonnepanelen