Hybride zonnepaneel systeem: best of both worlds

 

Verwar deze hybride zonnepaneelsystemen wel niet met hybride zonnepanelen of PVT panelen. Dit zijn zonnepanelen die bestaan uit een zonnecollector en een traditioneel zonnepaneel.

Je kent het hybride systeem misschien het best van bij elektrische wagens. Het is in eerste instantie een elektrische wagen maar er is ook een brandstoftank aanwezig die, in geval van elektriciteitsgebrek, de auto gaande houdt met fossiele brandstof.

Een hybride zonnepanelen systeem werkt gelijkaardig alleen is de fossiele brandstof in dit geval een nestaansluiting.

 

Je gebruikt de elektriciteit van de nestaansluiting dus enkel bij

  • een defect van je zonnepanelensysteem
  • hoger verbruik dan aanwezig of opgewekt uit je eigen systeem

Hybride: the next generation

Tegenwoordig zijn er reeds hybride systemen die nog een stap verder gaan:

  1. Als er te weinig elektriciteit is opgewekt zal de batterij zichzelf aanvullen om eventuele pieken op te vangen (bijvoorbeeld 's nachts aan een lager tarief)
  2. Als de batterij zo goed als verzadigd is (vol in de volksmond) zal het systeem overtollige elektriciteit op het net afgeven.

Dit is héél belangrijk om de continuïteit te garanderen en direct ook het grote voordeel tegenover een autonoom zonnepaneel systeem.

Opmerking: nul is nul

Je zal misschien direct denken dat je geld kan verdienen door een hybride systeem te plaatsen en niet alle opgewekte stroom te verbruiken zodat deze op het net kan gestoken worden maar net zoals bij een netgekoppeld zonnepaneel systeem kan je nooit geld terugkrijgen. Elk jaar wordt je meterstand op nul geplaatst en de beste is dat je geen stroom verbruikt hebt via het distributienet.

Offerte zonnepanelen