Hoe de beste zonnepanelen installateur kiezen

Zonnepanelen installateur

Net als het kiezen van een merk van zonnepanelen is kiezen van een betrouwbare zonnepanelen-installateur niet zo eenvoudig.

Betrouwbare zonnepanelen installateur en een merk

Een installateur moet duidelijk aangeven welk zonnepaneel merk hij installeert op de website of folder en zeker en vast in zijn offertevoorstel. Installateurs die onduidelijk zijn of werken met een 'A-merk' of 'Made in Germany' kenmerk vermijd je best want deze hebben maar één doel: hun zonnepanelen zo goedkoop mogelijk inkopen.

Het opvolgen van je installatie is dan moeilijk, want de kans is groot dat een jaar later het merk niet meer ondersteund wordt door je zonnepanelen installateur. Dan mag je beginnen met een zoektocht naar een installateur die een bestaande installatie wenst te maken of nazien. Je garantie staat dan ook al op losse schroeven want je garantie halen bij een Chinese producent is geen sinecure.

Certificaat van bekwaamheid

Zonnepanelen zullen ongeveer 20 jaar op je dak liggen zonder veel problemen als ze juist geïnstalleerd werden. Het juist berekenen en plaatsen is werk voor personen met genoeg werkervaring en de nodige opleiding. Om van deze punten zeker te zijn neem je best een installateur die het certificatiesysteem voor installateurs van de gewesten in België (dus ook Vlaanderen) volgde.

Het RESCert werd opgericht om de certificaataanvragen van de installateurs in de drie Gewesten te beheren. Het certificaat staat wel op naam en dus niet op een bedrijf. Grote firma's zullen er sowieso op toe zien dat ten minste één van de aanwezige installateurs het certificaat van bekwaamheid haalde.

Download: Gecertificeerde installateurs kun je hier vinden.

Controleer de referenties van de installateur

Niemand wil de eerste klant zijn van een installateur. Vraag dus zeker naar referenties van zonnepaneleninstallaties en bij voorkeur referenties met naam en contactgegevens. Je kan pas echt vergelijken door installateurs te vergelijken die al een paar 100 installaties geplaatst hebben. Vergelijk ook online reviews van klanten van de installateurs.

Hoe gezond is de zonnepanelen-installateur?

Een betrouwbare pv-installateur plaatst ook zonnepanelen in naam van een gezond bedrijf. Een bedrijf dat gezond is, zit niet in een faillissementsprocedure, is in orde met de sociale zekerheid, heeft een geldig BTW-nummer en heeft een voldoende kredietlimiet om zijn aankopen en stock te financieren.

Lokaal of regionaal / grote of kleine installateur

Je keuze wordt ook bepaald door het genre installateur je wenst. Een kleine installateur ( eenmanszaak of zelfstandige) zal persoonlijker, flexibeler en waarschijnlijk iets goedkoper zijn. Grote zonnepanelen bedrijven kunnen wissels in het personeelsbestand goed opvangen en zullen niet zo vlug stoppen of onbereikbaar worden.

Op maat gemaakt offerte

De offerte van je zonnepanelen dient op maat gemaakt zijn want elk dak en locatie is verschillend. Zomaar een zonnepanelensysteem kopen en installeren op basis van jouw energieverbruik en een aantal zonnepanelen is niet de manier om rendement te halen uit jouw zonnepanelen.

Let op met voorafbetalingen

Het gebeurt maar al te vaak: je geeft een voorschot en dan hoor je niets meer van je installateur. Het is echter logisch dat de installateur een voorschot vraagt want er komen een paar duizenden euro's op je dak te liggen. Als de zonnepanelen geplaatst worden zonder ook nog maar één euro gezien te hebben, moet deze firma een héél goede financiële basis hebben. Als er dan nog eens een paar klanten niet of laat betalen.

Omgekeerd gebeurt het maar al te veel dat de installatie op zich laat wachten omdat de installateur zijn geld reeds ontvangen heeft. Dat de installatie niet meer gebeurt en de installateur met de noorderzon verdwijnt gebeurt, maar gelukkig niet vaak.

Wat moet ik doen?

Best vraag je een zo klein mogelijk voorschot te betalen. Tussen 10% en 20% zijn billijk voor de installatie. Betaal nooit meer dan 30% voor je een zonnepaneel op je dak ziet liggen. Vraag duidelijk in je offerte hoe de betalingen in zijn werk gaan.

Twijfel je sterk en wil je toch met een kleine installateur in zee gaan, koop dan zelf het materiaal aan en laat het leveren. Dit is meestal de grootste kost en zorg van de installateur. Doe je dit dan is een voorschot echt niet nodig. Was je installateur correct? Wees dan ook correct en betaal onmiddellijk.

Bindende leveringstermijn

Je beslissing om zonnepanelen te plaatsen is genomen dus wens je deze zo vlug mogelijk te hebben. Spreek dus een vaste en bindende leveringstermijn af met je installateur. Anders dreig je de laatste in de rij te worden. Zeker als je in de herfst een zonnepanelensysteem laat plaatsen vraag je strakke leveringen en plaatsingen. Hou wel rekening met eventuele weersomstandigheden.

Interessante links

Offerte zonnepanelen