Autonoom zonnepaneel systeem: netonafhankelijk off-grid systeem

Autonome zonnepaneelsystemen worden ook wel eens Off-grid systemen, eilandsystemen, netonafhankelijke of autarkische systemen genoemd.

De droom van velen en ook wel het perfecte toekomstbeeld: jouw woning volledig onafhankelijk en los van alles van energie voorzien. Spijtig genoeg zijn we zo ver nog niet... of wel? Ja, maar het zal je meer geld kosten.

Grote verschil tussen een netgekoppeld systeem en een autonoom systeem is dat bij een autonoom systeem de opgewekte energie lokaal wordt opgeslagen in plaats van weg te sturen op het net. Voor deze opslag heb je batterijen nodig. Zware batterijen. Deze batterijen worden ook wel eens zonnebatterijen genoemd. Deze zware batterijen of accu's slaan dan de zonne-energie die overdag geleverd werd op en geven het af wanneer jij deze nodig hebt.

Voordelen van een autonoom zonnepaneelsysteem

Autonome zonnepaneelsystemen zullen in de toekomst sowieso de norm worden maar voorlopig is het grote voordeel van een volledig autonoom systeem dat er altijd stroom voor handen is. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar dit niet zo evident is zoals:

  • Afgelegen woningen waarvan de aansluitingskost hoog oploopt
  • Woningen die in een gebied liggen met een zwak elektriciteitsnet

Nadelen van een autonoom zonnepaneelsysteem

Het grootste nadeel van een autonoom systeem laat zich al raden: bij een defect van je zonnepaneel, omvormer of batterij zit je volledig zonder stroom. Bij een netgekoppeld systeem schakel je dan 100% over op je externe elektriciteitsleverancier.

Ook belangrijk is om te weten of het autonoom zonnepaneelsysteem voldoende energie kan opwekken om te voorzien in uw energieverbruik. Niet enkel het globale verbruik is belangrijk (jaarverbruik) maar ook uw piekverbruik. Een voorbeeld is een regenachtig weekend in december waarin je een feestje gepland hebt: wasmachines en vaatwasser op volle toeren en ook veel lichtverbruik. Is je batterij daar tegen opgewassen?

Aan te raden: een verzegelde meterkast

Kies je toch reeds voor een autonoom systeem is het best dat je alsnog een meterkast laat plaatsen maar deze verzegeld laat. Dit wordt dan beschouwd als buitendienst en krijg je ook niet te maken met allerhande taksen die vasthangen aan de levering van elektriciteit. Blijkt later dat je zonnesysteem niet toereikend is, kan je alsnog een aansluiting nemen zonder bijkomende kosten aan je installatie.

Offerte zonnepanelen