De inverter of omvormer: van DC naar AC

Elke zonne-energie-installatie heeft minstens één omvormer of inverter nodig. Deze omvormer heeft als doel de opgewekte stroom van je zonnepanelen om te zetten in bruikbare stroom voor je apparaten of het distributienet.

Zonnepanelen produceren stroom in de vorm van gelijkstroom maar je hebt wisselstroom nodig om de elektriciteit te kunnen gebruiken. De gekende AC/DC afkorting doet misschien een belletje rinkelen. Zeker bij muziekliefhebbers.

De omvormer is een kastje dat zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen wordt geïnstalleerd en heeft een kortere levensduur dan je zonnepanelen zelf. Reken ongeveer 10 jaar voor je omvormer terwijl je zonnepanelen het makkelijk 15 tot 20 jaar kunnen uitzingen zonder noemenswaardig rendementsverlies. De kortere levensduur is vooral te wijten aan het intensieve gebruik en de aanwezige elektronica.

Aangezien je zonnepanelen nooit hun volledige rendement zoals beschreven halen, kan je een omvormer kiezen die iets minder vermogen (WP) heeft dan je installatie. Reken een maximum van 10 procent minder. 10 procent hoger mag ook. Laat je installateur een berekening maken of het haalbare rendement van je zonnepanelen via de ligging, het dak en andere factoren.

Omvormer met of zonder transformator?

Een omvormer of inverter zonder transformator heeft een licht hoger rendement (of minder verlies nvdr) en is ook iets lichter. Omvormers met transformator maken ook een licht zoemend geluid. Wel opletten, bij een transformatorloze omvormer moet je beschikken over een neuter ( nulgeleider ). Je installateur weet zeker wat de beste optie is.

Inverter met één of meerdere strings (MPP Tracker)

 

Normaal kunnen alle zonnepanelen in één serie liggen en dan heeft je omvormer ook maar één string (MPP tracker of ingang) nodig. Als je zonnepanelen echter niet allemaal in de zelfde hellingsgraad of richting liggen, dan is het belangrijk dat je deze zonnepanelen niet in één serie liggen. Hier heb je dan wel een omvormer nodig met meerdere strings. Een alternatief is om te werken met Power Optimizers.

Opmerking: de netvergoeding wordt deels of volledig gebaseerd op het geïnstalleerd vermogen van de omvormer. Een te zware omvormer kiezen enkel en alleen om zeker te zijn dan deze voldoet, is dus niet aan te raden, plaats de juiste omvormer!

Omvormer merken 

Bekende omvormer merken zijn: Solar Edge, SMA, Growatt, Omnik, Goodwe, Steca, Benq, Jinko...

Omvormer prijzen

De prijs van een omvormer ligt tussen de €600 - €4.000. De prijzen zijn zeer uiteenlopend en hangen af van enkele criteria zoals: merk, type fasen, max PV vermogen in WP, geschikt voor zonnepanelen installaties die beschaduwd zijn of niet, aantal strings, maximaal rendement, monitoringtools, enz... Uw installateur zal de juiste omvormer kiezen die geschikt is voor uw installatie.

Offerte zonnepanelen