Zonnepanelen en laadpaal

Veel eigenaars van zonnepanelen beginnen ook elektrisch te rijden, waardoor er meer elektriciteit benodigd is van de zonnepanelen-installatie. Het bijplaatsen van zonnepanelen voor een laadpaal is daarom geen slechte investering.

Hoe auto opladen met energie van zonnepanelen?

De configuratie tussen een laadpaal en een zonnepaneleninstallatie kan op verschillende manieren worden opgezet, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker en de beschikbare infrastructuur. Hier zijn enkele gangbare configuraties:

  • Directe verbinding met het elektriciteitsnet: In deze configuratie wordt de laadpaal rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet via een laadkabel. De zonnepanelen leveren elektriciteit aan het net en de kabel haalt zijn elektriciteit uit het net, net zoals andere elektrische apparaten in huis. Als de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan het huishouden verbruikt op dat moment, wordt het overschot teruggeleverd aan het net.
  • Zelfverbruik met laadregeling: Hierbij wordt een laadregelingssysteem of laadstation (slimme laadpaal   geïnstalleerd dat de laadsnelheid van de elektrische auto aanpast op basis van de beschikbare zonne-energie. Wanneer de zonnepanelen voldoende energie produceren, wordt de auto opgeladen. Als er onvoldoende zonne-energie beschikbaar is, wordt de laadsnelheid verminderd of wordt het laden zelfs tijdelijk stopgezet.
  • Gebruik van een energieopslagsysteem: Een energieopslagsysteem, zoals een thuisbatterij, kan worden geïnstalleerd om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik, inclusief het opladen van de elektrische auto. Op momenten dat er weinig of geen zonne-energie beschikbaar is, kan de opgeslagen energie worden gebruikt om de auto op te laden.

De keuze voor een specifieke configuratie hangt af van verschillende factoren, waaronder het beschikbare budget, de locatie, de grootte van de zonnepaneleninstallatie, het laadgedrag van de gebruiker en de lokale regelgeving.

Offerte zonnepanelen

Wat zal bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Het exacte aantal extra zonnepanelen dat nodig is vanwege het gebruik van een laadpaal hangt af van verschillende factoren, waaronder:

1. Laadgedrag: Hoe vaak wordt de laadpaal gebruikt en hoeveel energie wordt er per keer verbruikt?
2. Efficiëntie van zonnepanelen: Hoeveel energie kan elk zonnepaneel produceren, afhankelijk van de locatie, de oriëntatie van de panelen, het weer, etc...?
3. Energieopslagsysteem: Wordt er gebruik gemaakt van een energieopslagsysteem zoals een thuisbatterij om de opgewekte energie op te slaan voor later gebruik?
4. Energieverbruik van andere huishoudelijke apparaten: Naast de laadpaal moet ook rekening worden gehouden met het energieverbruik van andere apparaten in huis die mogelijk door zonne-energie worden aangedreven.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor laadpaal?

Over het algemeen zal het aantal extra zonnepanelen dat nodig is om een laadpaal voor een 100% elektrische wagen te ondersteunen variëren tussen 6-8 zonnepanelen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en behoeften. Heb je een hybride wagen, reken dan op 4-6 extra zonnepanelen. Een professionele energieadviseur kan een nauwkeuriger schatting maken op basis van de specifieke situatie en energiebehoeften van het huishouden.

Offerte zonnepanelen