Netgekoppeld zonnepaneel systeem: meest geplaatst on-grid systeem

Bij een netgekoppeld zonnepaneelsysteem wordt de gewonnen energie uit de zon ofwel direct verbruikt in je woning of op het elektriciteitsnet geplaatst.

De energie die je opgewekt met je zonnepanelen zal je dus eigenlijk niet zelf verbruiken maar doorgeven via het elektriciteitsnet aan personen die op dat moment wel stroom nodig hebben. Dit kan gelijk wie zijn die ook op het net aangesloten is zoals huishoudens, winkels maar ook grootverbruikers zoals fabrieken of openbare instellingen.

Heb je zelf energie nodig? Op dat moment haal je zelf gewoon stroom van het net op dezelfde manier als mocht je geen zonnepanelen hebben.

Hoe wordt je stroomverbruik en stroomopbrengsten bijgehouden?

Het bijhouden van je opbrengst en verbruik gebeurt in je meterkast (ook wel stroommeter of energiemeter genoemd).

Bij verbruik van stroom gaat je meter omhoog zoals bij iedereen, ook bij personen die geen zonnepanelensysteem hebben. Plaats je echter stroom op het net dan zal je meter teruglopen. Dit zorgt ervoor dat je bij een meteropneming véél minder stroom verbruikt zal hebben dan in werkelijkheid. Dit verschil is de winst op opbrengst van je zonnepanelen. Hoe lang het duurt vooraleer je winst maakt t.o.v. de zonnepanelen kostprijs noemt men het rendement van zonnepanelen.

Voordelen van een netgekoppeld zonnepaneelsysteem

 

Het grootste voordeel van een netgekoppeld zonnepanelen systeem is dat je verzekerd bent van continuïteit. Brengen je zonnepanelen niet voldoende op of ben je opeens véél meer gaan verbruiken als vroeger dan neem je gewoon meer stroom af van het elektriciteitsnet.

Het rendement van je zonnepanelen blijft even hoog maar je zal natuurlijk wel meer betalen aan je elektriciteitsleverancier door je meerverbruik. Bijkomend voordeel is dat je geen dure batterij nodig hebt die je energie kan opslaan overdag als je zonnepaneelsysteem haar werk doet.

Nadeel van een netgekoppeld zonnepaneelsysteem

Een netgekoppeld systeem heeft één groot nadeel. Als het elektriciteitsnet uitvalt om de één of andere reden dan zit jij ook zonder stroom. Ook al schijnt de zon op hetzelfde moment keihard.

De reden hiervoor is eenvoudig. Als een technicus van het elektriciteitsnet rondgaat om het euvel te verhelpen en jouw zonnepanelensysteem zou nog stroom leveren aan het net, ontstaan er levensgevaarlijke situaties. Het net moet op dat moment volledig uitgeschakeld kunnen worden. De enige oplossing om dit te voorkomen is te kiezen voor een hybride zonnepaneelsysteem.

Offerte zonnepanelen