Rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is veelbesproken onderdeel. Het rendement is namelijk allesbepalend of je investering genoeg opbrengt. De factoren die het rendement bepalen leggen we hier op tafel.

Wat is rendement?

Het rendement van zonnepanelen verwijst naar de efficiëntie waarmee ze zonne-energie omzetten in elektriciteit. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoeveel van het beschikbare zonlicht daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare stroom. Een hoger rendement betekent dat een zonnepaneel meer elektriciteit produceert voor dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Zonnepanelen installateur

Men bedoelt met rendement meestal het rendement per jaar van je zonnepaneleninstallatie, maar er is ook het individueel rendement van een zonnepaneel. Eigenlijk bedoelt men dan de efficiëntie of vermogen van het zonnepaneel.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattpiek (kWp) bij ideale omstandigheden. Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in "kWh per kWp", m.a.w. hoeveel kWh één kWp van een zonnepaneel kan produceren. Het rendement van een zonnepaneel zelf is het percentage zonlicht dat kan omgezet worden in elektriciteit. De efficiëntie van één zonnepaneel ligt momenteel tussen de 15% en 25%.

Voorbeeld: Stel dat een zonnepaneel een rendement heeft van 20% en een vermogen van 300 watt. Als het paneel gedurende één uur volledig wordt blootgesteld aan zonlicht, zal het 300 watt * 0,20 = 60 wattuur elektriciteit produceren. Dit betekent dat het paneel in één dag (bijvoorbeeld 6 uur zonlicht) 6 * 60 = 360 wattuur elektriciteit kan produceren.

Wat kan het rendement van een zonnepanelen installatie bepalen?

Zonnepanelen testen in labo heeft weinig zin want de omgeving is enorm belangrijk voor zonnepanelen. Onderstaande lijst geeft 8 belangrijke criteria weer die het rendement van zonnepanelen kan beïnvloeden.

 1. Locatie van de woning
  Het aantal uren zo en zon-instraling is overal verschillend. Hoe meer ten westen een woning ligt, hoe meer zon-instraling. Op een klein land zoals België zullen de verschillen klein zijn omtrent de locatie.

 2. Temperatuur van de zonnepanelen
  Zonnepanelen hebben het niet graag warm want dan werken de elektronische onderdelen minder goed. Perfecte warmte is tussen de 20° en 25°C. Het is dan ook belangrijk om een natuurlijke ventilatie te hebben onder en tussen de zonnepanelen. Een correcte installatie zorgt hier voor.

 3. Schaduwvlakken of vuil
  Extra schaduwvlakken op de zonnepanelen of grote stukken vuil zoals afgevallen bladeren halen het rendement aardig naar beneden omdat de lichtinval vermindert.

 4. Oriëntatie van de zonnepaneleninstallatie
  Zonnepalen krijgen het meeste lichtinval als ze zuidelijk of zuid-oostelijk gericht zijn. Dit is niet altijd mogelijk en hoe meer de oriëntatie afwijkt van het zuiden, hoe lager het rendement zal uitkomen.

 5. Hellingsgraad van je zonnepanelen
  Het beste rendement haal je wanneer je zonnepalen tussen de 30° en 40° helling hebben. Wijkt je dak veel af van deze hellingsgraad kan het interessant zijn om een aanpasbare montage te gebruiken. Bij een zonnepaneleninstallatie op een plat dak wordt de optimale hellingsgraad sowieso ingesteld via de montage.

 6. Type of soort zonnepanelen
  Afhankelijk van de soort zonnepanelen, kan je een andere rendement verwachten. Zo hebben monokristallijn zonnecellen en polykristallijn zonnecellen een andere opbrengst.

 7. Onderhoud
  Regelmatig jouw zonnepanelen laten reinigen zal ervoor zorgen dat de opbrengst per paneel hoger zal zijn. Houd zonnepanelen schoon en vrij van vuil, stof en bladeren om hun efficiëntie te behouden. Periodieke inspecties en reinigingen kunnen helpen om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.

 8. Kwaliteit van de zonnepanelen
  De kwaliteit en het type zonnepaneel spelen ook een rol bij het bepalen van het rendement. Hoogwaardige panelen met geavanceerde technologieën hebben over het algemeen een hoger rendement dan goedkopere, minder efficiënte modellen. Kies daarom bij voorkeur voor A-merken zonnepanelen.

Offerte zonnepanelen