Terugverdientijd zonnepanelen

Wat is de tijd dat je nodig hebt om de aankoopprijs van je zonnepanelen terug te verdienen? Men spreekt van 5 jaar, maar dat is soms minder en soms meer...

Tool: bereken je eigen terugverdientijd voor zonnepanelen

Welke factoren spelen mee?

Er zijn véél factoren die een rol spelen in het rendement van je zonnepanelen en dus ook in de terugverdientijd van je zonnepanelen. We sommen de belangrijkste even op:

  • De aankoopprijs;
  • Elektriciteitstarief;
  • Taksen en belastingen;
  • Oriëntatie en de hellingshoek

De aankoopprijs van het zonnepanelensysteem

Hoe duurder je aankoop ten opzichte van de Wattpiek ( Wp ) dat je zonnepanelen opwekken, zal het langer het zal duren alvorens je de prijs terugwint.

Voorbeeld met fictieve bedragen ( zonder taksen, onderhoud, … )

Je koopt een zonnepaneleninstallatie voor €7.500 die gemiddeld 3.500 kWh per jaar opwekt. De prijs per kWh elektriciteit is momenteel € 0,38. Dan zou je € 1.330 per jaar uitsparen met je zonnepanelen wat betekent dat het 5,6 jaar zou duren alvorens je zonnepanelen terugbetaald zijn. Kost je zonnepanelensysteem echter slechts € 6.000 dan heb je reeds na 4,5 jaar jouw installatiekost terug.

Elektriciteitstarief in jouw gemeente en regio

Hier kan je helaas totaal niets aan veranderen maar het speelt wel een grote rol. De prijs per kWh ( kilowattuur ) is wat je energieleverancier samen met je netbeheerder jou aanrekent. Ook zijn er soms grote schommelingen doorheen de jaren. Waar vroeger een prijs van € 0,20 per kWh standaard was, zitten we nu toch al eens vlug aan € 0,38 per kWh. De actuele kWh prijs in 2024 kan je bekijken op de website van de VREG. De prijs is ook afhankelijk van de type verbruikers ( laag, gemiddeld, hoog verbruik ).

Dat de prijs van elektriciteit sowieso zal stijgen in de toekomst staat vast dus dien je bij een berekening van je terugverdientijd ook daar rekening met te houden. Sommigen spreken van een stijging tot 3% per jaar afhankelijk van de index.

Taksen en belastingen

Meer dan 30%-50% van de elektriciteitsfactuur bestaat uit taksen en belastingen. Omdat meer en meer mensen zelf energie begonnen op te wekken en het verbruik verminderde, maakt de overheid en netbeheerders nu meer en meer de overschakeling van taksen en belastingen in het verbruik naar taksen en belastingen bij de vaste kosten.

Een gekend voorbeeld is het gebruik van het elektriciteitsnet: de zogenaamde nettarieven. Dit omvat onder andere distributienettarieven, transmissienettarieven en transportnettarieven en geldt voor iedereen.

Er is ook nog zoiets als het prosumententarief, een taks voor consumenten die zelf hun stroom opwekken. Niemand weet of deze gewoon gaan stijgen of ze héél snel zullen stijgen.

Oriëntatie en de hellingshoek

 

Als men spreekt over de opbrengst van zonnepanelen, spreekt men meestal van Wp (Wattpiek) maar dit wordt niet in alle omstandigheden gehaald.

Er zullen dus installaties zijn die een lager rendement halen en dit omwille van hun legplan. De opbrengst van zonnepanelen die men meegeeft is als de zonnepanelen op hun meest gunstige ligging geplaatst kunnen worden: zuidwaarts en onder een hellingshoek van ongeveer 30°.

Wijkt jouw legplan af van deze standaard, zal je zonnepanelensysteem een lagere opbrengst en dus ook een langere terugverdientijd hebben dan verwacht. Hoeveel minder je opbrengst zal zijn kan je lezen in ons artikel over oriëntatie en hellingshoek van zonnepanelen.

Offerte zonnepanelen