Werking & opbouw zonnepanelen

In dit artikel zullen we kort uitleggen hoe een zonnepaneel werkt en wat hun opbouw is. Dit geeft je inzicht over de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn op de markt.

Wat is de opbouw van een zonnepaneel?

Het zonnepaneel bestaat uit een aantal layers. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die in serie geplaatst worden. Als een zonnecel in serie ligt, zal een zonnecel die in de schaduw ligt zelf energie opnemen en verbruiken. Dit kan oververhitting veroorzaken en de cel vernielen. Het zogezegde hotspot-effect. Om dit te vermijden hebben zonnepanelen ook bypass-diodes. Deze diodes beveiligen de cellen tot een maximale stroomwaarde.

Om de zonnecellen te beschermen tegen allerhande soorten beschadigingen zoals barre weersomstandigheden en mechanische schade, worden ze ingekapseld met glas, kunststof, giethars of folie.

Hoe werkt een zonnecel van een zonnepaneel?

 

Zonnepanelen bestaan uit verschillende soorten zonnecellen (fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel genoemd) vervaardigd uit het silicium. Elke cel afzonderlijk zet licht om in elektriciteit. Het invallende zonnelicht brengt een elektrische stroom op gang die kan opgenomen worden. Afhankelijk van het type silicium zal de zonnecel meer of minder zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.

Zoals je hierboven kon lezen is het zonlicht belangrijk en niet de warmte. Daarom genereren zonnecellen en zonnepanelen ook elektriciteit tijdens bewolkte dagen of zelfs tijdens de winterperiode. Wel is het belangrijk om de zonnecellen op een zodanige manier te monteren en te oriënteren dat ze zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen.

Hoe werkt een zonnepanelen systeem

  1. De zon straalt en de zonnecellen nemen het zonlicht op
  2. Een omvormer zet gelijkspanning van het zonnepaneel om in wisselspanning
  3. Productiemeter ( meten van je productie aan zonne-energie )
  4. Stroomkast of verdeelkast
  5. De opgewekte stroom vloeit door de groene stroomteller. Deze registreert elke geproduceerde Kwh*.
  6. De opgewekte stroom wordt door elektrische toestellen of energieverbruikers verbruikers. Indien er meer stroom door de zonnepanelen wordt opgewekt dan dat er stroom verbruikt wordt, dan wordt deze overtollige stroom terug het net ingestuurd en draait uw hoofdteller achteruit.

* Het kilowattuur (symbool kWh) is een eenheid van arbeid of, populair uitgedrukt, een hoeveelheid elektrische energie. Als men een machine met een vermogen van 1 kW één uur laat werken heeft men een energie van 1 kWh "verbruikt".

Offerte zonnepanelen