Prijs zonnepanelen installatie 2024

Zonnepanelen prijs 2024De zonnepanelen prijs vergelijken? Ontdek hoeveel een zonnepanelen-installatie gemiddeld kost en wat de gemiddelde jaarlijkse besparing op elektriciteit is in 2024*. De prijzen zijn richtprijzen. Er werd een gemiddelde prijs berekend tussen een dure en goedkope zonnepanelen-installatie.

Prijs zonnepanelen volgens aantal pv-panelen

In onze prijzentabel die je de gemiddelde prijs voor een zonnepanelen-installatie bij particulieren.

Vermogen Aantal Kostprijs*
2.500 kWh 10 zonnepanelen €5.500
3.000 kWh 12 zonnepanelen €6.500
3.500 kWh 14 zonnepanelen €7.700
4.000 kWh 16 zonnepanelen €8.500
4.500 kWh 18 zonnepanelen €11.000
5.000 kWh 20 zonnepanelen €12.000

 • * Aantal zonnepanelen = 260 Wp per paneel. Aantal panelen= Wp / 260.
 • * Gemiddelde prijs = inclusief omvormer + installatie(materiaal) + BTW
 • * Berekening gebaseerd op een normaal verbruik in België voor Belgische gezinnen in 2022.

Aankooptips

Ben je op zoek naar een zonnepanelen-installatie? Bekijk dan zeker onze video boordevol tips & advies.

 

Prijs per zonnepaneel

Hoeveel een zonnepaneel kost, hang grotendeels af van het merk en de hoeveelheid Wp. Onderstaand zie je 2 zonnepanelen van een verschillende merken. De prijzen zijn richtprijzen.

Merk Merk
Trina Solar Vertex TSM-405-DE09.08 405Wp Zwart Frame AEG AS-M3407U-S Volledig Zwart Shingled Cel 405Wp
€175 excl. BTW
€225 excl. BTW

 

Wat zal de kostprijs bepalen van een zonnepanelen-installatie?

Er zijn een 10-tal criteria die de prijs van een pv-installatie zullen bepalen, de belangrijkste criteria zijn:

 1. Aantal benodigde zonnepanelen: Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid beschikbare ruimte op uw dak, uw energieverbruik en de efficiëntie van de gekozen zonnepanelen. Hoe meer panelen u nodig heeft, hoe hoger de totale kosten van de installatie zullen zijn.
 2. Legplan & moeilijkheid installatie: Het legplan van de zonnepanelen en de moeilijkheid van de installatie kunnen ook van invloed zijn op de totale kosten. Als het dak complexe hoeken of obstakels heeft, kan dit de installatie bemoeilijken en mogelijk extra kosten met zich meebrengen.
 3. Merk en vermogen zonnepanelen: Het merk en vermogen van de zonnepanelen zijn belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden. Zonnepanelen van gerenommeerde A-merken met een hoger vermogen kunnen duurder zijn, maar bieden vaak een betere efficiëntie en betrouwbaarheid op lange termijn.
 4. Type zonnepanelen (polykristallijn / monokristallijn): Polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen hebben verschillende eigenschappen en prijzen. Monokristallijne panelen zijn over het algemeen iets duurder, maar bieden vaak een hogere efficiëntie en een strakker esthetisch ontwerp. Lees hier meer over de soorten zonnepanelen.
 5. Merk en vermogen omvormer: De omvormer is essentieel voor het omzetten van de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom die gebruikt kan worden in uw huis. De keuze voor een omvormer van een betrouwbaar merk met het juiste vermogen kan de totale kosten beïnvloeden.
 6. Prijs installatiekosten door installateur: De kosten voor de installatie door een professionele installateur kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie, de arbeidskosten en eventuele extra's zoals dakreparaties of versterkingen.
 7. Geniet je al dan niet van een premie: Sommige regeringen en instanties bieden premies of subsidies voor de installatie van zonnepanelen, wat de totale kosten kan verlagen. in België zjin er geen premies meer te verkrijgen.
 8. Geniet je al dan niet van een verlaagd BTW-tarief: In sommige regio's kunnen huiseigenaren profiteren van een verlaagd BTW-tarief op de aankoop en installatie van zonnepanelen, wat de totale kosten kan verlagen. Momenteel zijn is geen Btw-verlaging meer op de aankoop van zonnepanelen. 
 9. Wens je al dan geen thuisbatterij: De keuze om al dan niet een thuisbatterij toe te voegen aan uw zonnestroomsysteem kan extra kosten met zich meebrengen. Een thuisbatterij kan echter helpen om de opgewekte energie op te slaan voor gebruik tijdens piekuren of 's nachts, wat kan leiden tot extra besparingen op de lange termijn.
 10. Eventuele uitbreiding elektriciteitskast: Als uw elektriciteitskast moet worden uitgebreid of aangepast om plaats te bieden aan het zonnestroomsysteem, kunnen er extra kosten aan verbonden zijn. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het plannen van uw zonnepaneleninstallatie.

Premies in 2024

In 2024 zijn er geen premies meer voor zonnepanelen voorzien.

Lees meer over subsidies

Tips & advies: interessante links

Wat kost jouw zonnepanelen installatie exact?

Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak en oplossing. Om de exacte prijs van de levering en installatie van zonnepanelen te kennen, vraag je het best een aantal vrijblijvende offertes aan bij installateurs. Zo kies je de beste en goedkoopste aanbieder. Via onze website kan je een vrijblijvende offerte aanvragen.

Hoeveel kost jouw PV-installatie? Gratis offerte