Stroommeter of energiemeter

De stroommeter staat eigenlijk volledig los van je zonnepanelensysteem maar is toch belangrijk omdat het je verbruik aan elektriciteit bijhoudt.

Verwar je stroommeter of energiemeter niet met je stroomkast. De stroommeter is het laatste station tussen jouw installatie en het elektriciteitsnet. Alles wat langs de kant van het net gebeurt is de verantwoordelijkheid van je distributienetbeheerder. Alles wat langs de kant van jouw woning of elektrische installatie gebeurt, is de jouwe. Om een laconiek voorbeeld te geven: als er op jouw stroommeter een verbruik staat van 6.000 KwH dan is dit volgens je distributiebeheerder ook geleverd. Enkel als je zelf met harde bewijzen zou komen natuurlijk.

Waarom is de energiemeter belangrijk?

Je energiemeter zal bijhouden hoeveel elektriciteit je nodig had op jaarbasis of tussen twee metingen. Ook hoeveel elektriciteit je leverde aan het net wordt door deze meter bijgehouden.

Er zijn welke enkele verschillen tussen het type van energiemeter:

1. Je hebt een standaard of klassieke energiemeter

In dit geval wordt de meter teruggedraaid als je energie of elektriciteit levert aan het net. Heb je meer stroom geleverd dan verbruikt dan wordt dit niet uitbetaald maar wordt je verbruik zogezegd op nul geplaatst. De nieuwe meterstand is dan je vertrekpunt voor een volgende meting.

2. Je hebt een slimme energiemeter

Het principe is de zelfde als bij een klassieke energiemeter maar op een slimme meter wordt de opgenomen en afgeleverde elektriciteit afzonderlijk op een scherm geplaatst.

Is een slimme meter een voordeel?

Op zich brengt een slimme energiemeter geen voordelen met zich mee maar een slimme meter kan er wel voor zorgen dat je geen andere monitoringtools dient aan te kopen als je het rendement en opbrengst van je zonnepanelen wenst uit te splitten.

Ik moet de energiemeter wisselen tussen twee metingen. Is dit een probleem?

Het wisselen tussen energiemeters omwille van een defect of overstap naar een slimme energiemeter brengt geen verlies met zich mee. Er is een regeling uitgewerkt zodat het, eventueel, opgebouwde overschot wordt overgedragen op jouw nieuwe meter.

Let wel: de overstap naar een slimme meter kan met zich meebrengen dat er een verrekening komt via jouw huidige energieleverancier om het overschot weg te werken. Let dan goed op hoeveel je krijgt voor de geleverde elektriciteit want sommige leveranciers durven wel eens laag doorrekenen...

Offerte zonnepanelen