Zonnepanelen prosumententarief of netvergoeding

Via de elektriciteitsfactuur betaalt iedereen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, die taks wordt bepaald op basis van je verbruik.

Als je zonnepanelen hebt, heb je een lager verbruik. Daardoor betaalde je vroeger dus veel minder of zelfs niets voor het net. Als eigenaar van zonnepanelen maak je wel gebruik van dat net: je zet er energie op en haalt er op weer af. Het is dus eerlijk dat je net als alle andere mensen bijdraagt voor de kosten van dat net.

Om dat te compenseren wordt er nu ook een vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet gevraagd aan mensen die zonnepanelen liggen hebben: de netvergoeding. Als je het spanningsnet gebruikt, is het normaal dat je er ook iets financieel voor bijdraagt.

De netvergoeding wordt berekend op basis van het vermogen van de omvormer en is afhankelijk van je netbeheerder. Gemiddeld gaat het om €85 per kW vermogen van de omvormer.

Concreet voorbeeld 

Voorbeeld: je plaatst 16 zonnepanelen en een omvormer van 3 kW, dan is de netvergoeding ongeveer €255 per jaar. Heb je 10 zonnepanelen en een omvormer van 2 kW, dan bedraagt je vergoeding maar €170 per jaar. Als je geen zonnepanelen hebt, betaal je echter veel meer voor het gebruik van het spanningsnet.

Om te weten hoeveel u zal moeten betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van uw netgebied. ( zie tabel onder )

Bron: VREG

Ongeveer één derde van je elektriciteitsfactuur bestaat uit netwerkkosten en heffingen. Meer details over de netvergoeding vind je op de website van de VREG, ken je niet jouw netbeheerder? Klik hier.

Offerte zonnepanelen