Zonnepanelen tegen gevel plaatsen

Zonnepanelen op een dak zijn we nu wel gewoon. Maar zonnepanelen tegen je gevel worden plaatsen zijn ook een handige energieopwekker.

Stedenbouwkundige vergunning nodig voor zonnepanelen aan je gevel

Grootste nadeel van zonnepanelen aan je gevel monteren is dat er momenteel een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Eigenlijk is het zo dat zonnepanelen op je dak een vrijstelling hebben gekregen en zonnepanelen aan je gevel dus niet.

Soms kan je wel op je gemeente een vrijstelling krijgen als er bijvoorbeeld geen grote wijziging aan de woning gebeurt of het geen impact op het uitzicht van de woning heeft.

Hoe worden zonnepanelen aan je gevel gemonteerd

Men gebruikt voor de montage montagedriehoeken waarop de zonnepanelen gehecht worden. Bekijk het als het installeren van een zonneluifel of schuin afdakje.

Buiten de montage en de eventuele stedenbouwkundige vergunning zelf, zijn er geen verschillen tussen het monteren van zonnepanelen aan je gevel i.p.v. je dak. Men gebruikt de gevel meestal als het dak niet geschikt is om zonnepanelen te plaatsen of dat er meer zonnepanelen nodig zijn dan er plaats is op het dak.

Verticaal zonnepanelensysteem

Nieuw en weinig voorkomend zijn de verticale zonnepanelensystemen. Hier worden de zonnepanelen in de zelfde richting geplaatst als de gevel.

Aangezien we in België niet het volledige jaar door volle zon hebben (door hun plaatsing hebben deze zonnepanelen lange zonuren nodig) en het rendement van verticale zonnepanelen nog te laag zijn in vergelijking met standaard zonnepanelen, raden we aan om momenteel niet te investeren in verticale zonnepanelensystemen. Deze toepassing wordt meer geplaatst in landen waar er meer lichturen per jaar zijn dan in België en Nederland.

Offerte zonnepanelen voor gevels