Hoeveel zonnepanelen plaatsen

De vraag dat de meeste mensen zich stellen is: hoeveel zonnepanelen kan ik maximum op mijn dak leggen?

Wat zijn de factoren die een rol spelen?

Los van het rendement van zonnepanelen, en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is er ook een maximum aantal zonnepanelen dat op je dak kunnen aangebracht worden. Dit maximum wordt bepaald door een aantal criteria zoals:

  • Oppervlakte van je dak;
  • Draagkracht van je dak;
  • Hellingsgraad van je dak;
  • Dakconstructies;
  • Bereikbaarheid;
  • No-go zones op je dak

Oppervlakte van je dak

Dat de oppervlakte van je dak een rol speelt in het maximum aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen is logisch. Al is het minder simpel dan het lijkt. Je kan niet zomaar het totale oppervlakte gebruiken van je dak. Er zijn verschillende plaatsen op je dak waar er geen zonnepanelen kunnen geplaatst worden ( veluxvenster, schouw, verluchting, antenne, dakkapel...)  en de oppervlakte kan ook verkleint worden als je bijvoorbeeld een dak hebt met een grote overhelling. Ook zijn er misschien plaatsen op je dak die geen of te weinig zon opvangen omwille van schaduwplekken. Deze schaduwplekken kunnen komen van omliggende gebouwen of bomen.

Het aantal te plaatsen zonnepanelen hangt af van de gezinssituatie, jaarlijks verbruik en het rendement van een zonneinstallatie. Na een berekening zal duidelijk zijn hoeveel panelen je nodig hebt en zal een legplan opgemaakt worden.

Draagkracht van je dak

Niet veel mensen weten de echte draagkracht van hun dak. Het is ook niet zo dat je enkel het gewicht van het zonnepanelensysteem dient te rekenen maar ook, en eigenlijk vooral, de windkracht die zal drukken op de volledige constructie want zonnepanelen zijn echte windnemers. Hoe egaal met het dak ze ook geplaatst zijn. Naast de wind kan ook sneeuwval je dak extra belasten. Als er zonnepanelen gemonteerd zijn, zal de sneeuw meer grip hebben en dus langer en met een grotere hoeveelheid blijven liggen. De kans dat je dak bij de installatie van zonnepanelen reeds doorzakt is klein. Het zal eerder de extra factoren zoals wind en sneeuw zijn die langzaam voor een verzakking zullen zorgen. Een standaard dak in België heeft geen problemen met een extra belasting van enkele zonnepanelen maar een goede studie van de bouwkundige tekeningen zijn ook hier een must. Zeker als je een huis hebt die ouder is dan 25 jaar.

Tip: het is de verantwoordelijkheid van de installateur om de draagkracht van je dak te controleren en eventuele aanpassingen te doen zoals minder zonnepanelen voorstellen.

Hellingsgraad van je dak

Het kan misschien raar ogen dat de hellingsgraad een rol speelt op het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen maar dit is wel degelijk het geval. Hoe hoger de hellingsgraad hoe meer neerwaartse kracht de zonnepanelen hebben en dus hoe meer zo 'doorwegen'. Ook zal de wind zwaarder drukken op de constructie.

Dakconstructies

Er zijn op een dak ook meestal wel één of meerdere dakconstructies zoals een schouw of dakvenster aanwezig. Deze plaats kan je natuurlijk niet gebruiken voor zonnepanelen te plaatsen. Maar deze dakconstructies hebben nog een grotere impact dan je direct denkt want ook hun schaduw speelt een rol. En spijtig genoeg is deze schaduw dicht bij het dak zelf dus zal ze zo goed als de volledige dag aanwezig zijn op je dak. Als je een zonnepaneel plaatst die in deze schaduw valt, al is het maar enkele uurtjes, zal je volledige installatie een veel lager rendement hebben dan vooropgesteld. Maak je gebruik van Power-Optimizers kan je het rendementsverlies beperken tot dat ene zonnepaneel. Een dakconstructie kan ook zo ongelukkig geplaatst zijn dat je er net geen extra zonnepaneel tussen kan krijgen of dat je moet afzien van een bepaald merk omwille van de verankeringspunten.

Vraag verschillende offertes aan om zeker te zijn dat je voldoende mogelijkheden hebt.

No-go zones op je dak

Een dak heeft ook bepaalde zones waar je niets mag plaatsen of verankeren. Dit kan bijvoorbeeld 20 cm van de dakrand zijn en op meerdere plaatsen. Vraag advies aan je installateur en of architect om te weten te komen welke plaatsen op je dak je dient te vermijden.

Offerte zonnepanelen