Zonnepanelen op volle grond plaatsen

Stel dat je een groot stuk grond bezit of een klein stukje van je tuin wilt afstaan om zonnepanelen te plaatsen. Kan en mag dat?

Stedenbouwkundige vergunning verplicht

Waar je op een plat dak of hellend dak een vrijstelling hebt op een stedenbouwkundige vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen is dit voor zonnepanelen op de grond niet het geval. Je zal altijd een vergunning nodig hebben.

Duurdere montage

Zonnepanelen op de grond zijn duurder dan op een dak. Klinkt raar. Niet? Maar toch is het zo. Zonnepanelen plaatsen op de grond is duurder dan zonnepanelen plaatsen op je dak. Dat komt omdat je bij het plaatsen van zonnepanelen op de grond een fundering nodig hebt en bij daken niet want daar is het dak zelf de zogezegde fundering.

Ook is er een montageconstructie nodig die de hellingsgraad van de zonnepanelen regelt net zoals bij een plat dak. Deze constructie is iets duurder dan zonnepanelen plaatsen rechtstreeks op de dakconstructie.

Alternatief

Heb je een groot stuk grond of wil je echt nagaan wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen op de grond? Kijk dan even naar professionele systemen die meer dan 10 kWh opwekken. Zo kan je nagaan of je met zonnepanelen geld kan verdienen zonder dat je zelf veel verbruik hebt.

Offerte zonnepanelen