Afmeting zonnepanelen

Hoe groot de zonnepanelen zijn, speelt een rol in je uiteindelijke legplan maar zegt niet alles. Hier even uit de doeken wat de verschillende afmetingen zijn en hun rol bij de WP van het zonnepaneel.

Als je een zonnepaneel afzonderlijk bekijkt dan zijn er 2 items belangrijk: de afmeting en de capaciteit van het paneel.

Capaciteit van een zonnepaneel

Elk zonnepaneel heeft een maximale capaciteit aan energie het kan opwekken. Dit is de zogenaamde Wattpiek (Wp). Deze Wp is een meeteenheid om het volledige vermogen van je zonnepaneel in uit te drukken. Deze Wp is gemeten volgens vastgelegde standaarden en in een bepaalde omgeving. (lichtsterkte van 1000W/m², 25°C, …) Dit maakt het mogelijk om elk zonnepaneel met een ander paneel te vergelijken op een onafhankelijke manier.

Voor België rekenen we met een coëfficiënt om deze capaciteit om te rekenen in het kWh. Deze coëfficiënt is 0,85 maar is afhankelijk van je exacte locatie. Soms ligt je reële capaciteit dus hoger maar ook soms lager. Laat je installateur uitrekenen wat de werkelijke capaciteit van je zonnepanelen is.

Rekenvoorbeeld: Heb je een zonnepaneel van 250 Wp, dan reken je op een jaarlijkse opbrengst van 210 kWh.  ( ongeveer – via de coëfficiënt is dit exact 213 kWh= 250 Wp x 0,85 )

Afmeting van een zonnepaneel

Afmetingen en formaat zonnepanelen 

Er zijn standaarden uitgewerkt over wat de afmetingen mogen zijn van zonnepanelen maar niet elke fabrikant houdt zich er aan. Voor de standaard zonnepanelen kunnen we wel 2 verschillende afmetingen meegeven maar voor de dunne film zonnepanelen is het een kleine jungle wat de afmetingen betreft. Elk merk heeft daar zijn eigen afmeting.

Voor de standaard zonnepanelen mag je dus wel rekenen op standaarden: de meeste geplaatste zonnepanelen, hebben een afmeting van 164 cm x 99 cm. Er is ook nog een grotere broer die een afmeting heeft van 196 cm x 99cm.

Totale opbrengst per zonnepaneel: capaciteit versus afmetingen

Natuurlijk is de afmeting van je zonnepaneel een belangrijke factor voor de capaciteit maar ook het aantal zonnecellen op je zonnepaneel is van tel. Je kunt het aantal zonnecellen dan vergelijken met de kwaliteit van je zonnepaneel. Maar deze hogere densiteit van zonnecellen zal sowieso reflecteren in de prijs per zonnepaneel.

Ligging: horizontaal of verticaal

Op zich is de afmeting van een afzonderlijk paneel niet echt belangrijk in je uiteindelijke legplan. Enkel als er twijfel is over de manier van plaatsen: staand of liggend. Bekijk dus vooral of de zonnepanelen passen in je totale legplan.

Maak een gratis dakscan

Ben je niet zeker hoeveel panelen er op jouw dak geplaatst kunnen worden, laat dan een gratis dakscan maken door onze specialisten. Zij scannen de oriëntatie van jouw dak en gaan na welke afmetingen van zonnepanelen geschik zijn, 

Eindconclusie voor de afmetingen van zonnepanelen

Laat de afmeting van één enkele zonnepaneel maar gering meespelen in je beslissing. Het is je totale legplan dat van belang is. Heb je bijvoorbeeld een groot dak kan je best voor goedkopere zonnepanelen kiezen die iets minder capaciteit hebben in vergelijking met kleinere zonnepanelen met hoge capaciteit. Wil je daarentegen je dak zo weinig mogelijk belasten met zonnepanelen kan je, samen met je installateur, kijken of kleinere zonnepanelen een optie zijn.

Offerte zonnepanelen