Uw dak voorbereiden

De kogel is door de kerk: er komen zonnepanelen op je dak! Maar zijn er zaken die je dient te doen alvorens de installateur passeert?

Verwacht je aanpassingen aan je dak?

Dit is het moment om je dak zonnepanelen-klaar te maken voor de komende 10 à 20 jaar. Je wil niet dat er extra kosten gemaakt worden zoals het verwijderen van de zonnepanelen om een nieuw dakvenster te plaatsen of dat de installatie zelf vertraagt of bemoeilijkt door versleten dakpannen, mosvorming, … Laat jouw dak ontmossen voordat je zonnepanelen plaatst. Het is zeker niet dat, eens de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, je ze niet tijdelijk kan verwijderen of op je dak kan werken. Het wordt gewoon moeilijker dus als je het kan vermijden, doe je dit best. Ook kan een slecht dak onder de zonnepanelen zorgen voor vochtinsijpeling, mossen, … noem maar op.

Tip: kijk (of laat nakijken) ondertussen ook of je schouw en eventuele dakvenster(s) in prima staat zijn...

Controleer draagstructuur van je dak

Zonnepanelen worden verankerd in de draagstructuur van je dak. Het is dus uitermate belangrijk dat deze in perfecte staat is. Heb je twijfels of raadt je installateur aan om eerst de draagstructuur onder handen te nemen, dan laat je vooraf een dakwerker komen.

Het zijn inderdaad kosten waarop je niet rekende maar als je dit negeert, kunnen de gevolgen én bijhorende kosten nog véél groter zijn. Een slechte draagstructuur zal problemen en waarschijnlijk schade geven bij:

  • Sneeuwval;
  • Storm;
  • Zware regenval;
  • Windstoten;
  • Kort maar hevig onweer;
  • ...

Let er ook zeker op dat deze schade waarschijnlijk verder zal dragen dan enkel je zonnepanelen. Ook het dak zelf zal zwaardere schade oplopen dan zonder zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen namelijk voor extra druk en gewicht of windcirculatie.

Offerte zonnepanelen