Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen op bedrijfsdak

Wat zijn de voordelen van een zakelijke zonnepaneelinstallatie? Welke soorten bedrijfsdaken zijn geschikt voor een zakelijke pv-installatie en waar men op moet letten om zeker te zijn van een succesvolle implementatie. Ook zullen we een idee geven van de kostprijs en de mogelijkheden van de aankoop en leasing van zonnepanelen.

Waarom investeren in zakelijke zonnepanelen?

De voordelen van een zakelijke zonnepaneelinstallatie voor Kmo's, bedrijven en industrie zijn talrijk. Allereerst kan het bedrijf zichzelf voorzien van duurzame energie, wat kan leiden tot een substantiële besparing op de energierekening door het energieverbruik van machines en apparatuur, bedrijfsverlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning... Het kan zelfs genoeg opleveren om geld terug te krijgen van de energiebedrijven. Daarbij leidt het tot vermindering van uitstoot van broeikasgassen, wat zorgt voor een duurzamer bedrijfsimago en compliance met de wettelijke regelgeving voor milieu. Bovendien leidt het tot een verhoogde energiezekerheid, en onafhankelijkheid van energiebedrijven en de daarbij horende prijsstijgingen.

Welke bedrijfsdaken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Wat voor soort bedrijfsdaken zijn geschikt voor een zonnepaneelinstallatie? De meest ideale daken zijn degenen die ongehinderd zonlicht opvangen en weinig of geen schaduw hebben. Grind- en platte daken zijn erg geschikt voor deze installaties. Ook kan een installatie geïntegreerd worden in oost-west of noord-zuid daken, verzwaard door ballast of met de mogelijkheid van een beugel.

Een zakelijke zonnepanelen installatie kan voorzien worden op volgende gronden, gebouwen en constructies:

  • Kantoorgebouwen;
  • Parkeerterrein & parkings;
  • Stallen;
  • Magazijnen;
  • Terrein;
  • School;
  • Winkelcentra;
  • VME appartementen;
  • ....

Offerte zonnepanelen voor bedrijven

Is een zakelijke of industriële plaatsing wel mogelijk?

Om te bepalen of een installatie mogelijk is, moet men rekening houden met een aantal factoren. Ten eerste levert een dakpaneel alleen optimaal rendement in de juiste positie en omstandigheden, bijvoorbeeld de hoek van het dak en de oriëntatie ten opzichte van de zon. Het dak moet voldoen aan bepaalde bouwtechnische eisen en de fundering en dakbedekking moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen. Daarnaast moeten eventuele vergunningen en bouwvoorschriften in acht genomen worden. Ten slotte dien je eigenaar van het bedrijfsgebouw te zijn.

Wat kosten zonnepanelen voor bedrijfsdaken?

De kostprijs van een zakelijke installatie is afhankelijk van factoren zoals de grootte van de installatie, de toegankelijkheid van het dak, de benodigde equipment en de complexiteit van de installatie. Een zakelijke pv-installatie kost gemiddeld tussen de €20.000 en €75.000. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om de zonnepanelen te kopen of te leasen, wat kan leiden tot lagere maandlasten, terwijl zij wel kunnen genieten van de voordelen van een installatie.

Zonnepanelen verplicht voor bedrijven in 2025?

Als onderdeel van de inspanningen om de transitie naar duurzame energie te versnellen, is besloten om zonnepanelen op gebouwen verplicht te stellen. Meer specifiek zullen alle gebouwen met een elektriciteitsafname van meer dan 1 gigawattuur per jaar moeten voldoen aan deze verplichting, met uitzondering van overheidsgebouwen waar de drempel ligt op 250 megawattuur per jaar.

De verplichting geldt voor de eigenaars, erfpachters en opstalhouders van dergelijke gebouwen. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor het installeren en onderhouden van de zonnepanelen op hun eigendom, en moeten ervoor zorgen dat deze efficiënt werken en voldoen aan de nodige veiligheidsvoorschriften.

Deze maatregel zal bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zal helpen om de energierekening van bedrijven te verlagen. Bovendien zal het zorgen voor meer energieonafhankelijkheid en een stabielere elektriciteitsvoorziening, aangezien zonne-energie een betrouwbare en hernieuwbare bron van energie is.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar zijn voor degenen die moeite hebben om te voldoen aan deze verplichting. Deze steun kan variëren van subsidies en leningen tot belastingverminderingen en andere stimuleringsmaatregelen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de verplichting om zonnepanelen te installeren op geen enkele manier leidt tot financiële lasten of moeilijkheden voor gebouweigenaren.

Over het algemeen is deze verplichting een belangrijke stap in de richting van een duurzamer en veerkrachtiger energiesysteem in ons land. We kijken ernaar uit om samen te werken met alle belanghebbenden om deze doelstellingen te bereiken en ons land te transformeren in een leider op het gebied van hernieuwbare energie.

Tot slot

Een zakelijke zonnepaneelinstallatie brengt aanzienlijke voordelen met zich mee, van energiebesparingen en verminderde uitstoot tot duurzame imago en onafhankelijkheid van energiebedrijven. Bij het kiezen van een zonnepaneelinstallatie moet men letten op de geschiktheid van het dak en andere technische factoren. Bedrijven die de installatie overwegen, kunnen ervoor kiezen om te leasen of kopen, afhankelijk van hun mogelijkheden.

Offerte zonnepanelen voor bedrijven