Zonnepanelen verzekeren tegen brand, diefstal, schade...?

Ook voor zonnepanelen bestaan er verzekeringen tegen diefstal, schade en brand. Wij leggen de mogelijkheden uit vooraleer een verzekering voor zonnepanelen af te sluiten.

Je zonnepanelen verzekeren tegen stormschade of brandschade

Zonnepanelen kopen gaan over enkele duizenden euro's die in weer en wind liggen. De vraag is dus terecht: moet ik mijn zonnepanelen verzekeren of niet?

Zonnepanelen op je dak of gevel: geen extra woningverzekering

Goed nieuws, je hebt normaal gezien geen extra verzekering nodig. Wel dien je de zonnepaneleninstallatie te melden aan je verzekeringsmaatschappij. Deze worden dan automatisch mee verzekerd tegen brand, storm, hagel, ...

De verzekeringsmaatschappij zal dan je polis nakijken en de waarde van je installatie optellen en inschrijven. Het kan zijn dat de jaarlijkse premie die je betaald voor je polis licht stijgt maar normaal zal dit niet veel zijn.

Sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen een bijpremie aanrekenen als je afzonderlijk het zonnepanelensysteem wenst mee te verzekeren.

Vraag ook even aan je verzekeringsmaatschappij of je een beroep kan doen op je verzekering als de schade zelf veroorzaakt is. Dit kan gebeuren tijdens een onderhoud aan je zonnepanelen of andere dakwerken. Werken die uitgevoerd worden door een aannemer zijn automatisch verzekerd door zijn eigen BA-polis.

Opgelet: vraag of je verzekerd bent tegen de nieuwwaarde of dat er forfaitair gerekend worden (dan krijg je bijvoorbeeld maar 50% terug als je zonnepanelen 3 jaar oud zijn)

Je zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Het komt zo goed als niet voor maar soms wel en dan is het een pijnlijke vaststelling dat je investering van duizenden euro's gestolen zijn. Zonnepanelen kan je gelukkig verzekeren tegen diefstal.

Bestaande polis uitbreiden of nieuwe polis afsluiten?

In sommige gevallen zit een beperkte of volledige dekking tegen diefstal reeds in je woningpolis. Deze diefstalverzekering slaat dan meestal over vaste onderdelen van je woning zoals koperen waterafvoer, dakbedekkingen, …

Vraag sowieso bij je verzekeringsmaatschappij of diefstal van zonnepanelen reeds opgenomen is in je polis en of de huidige terugbetaling voldoende is bij een eventuele diefstal van je zonnepanelen. Is dit niet het geval dan zal je een extra polis moeten afsluiten. Dit kan je doen bij je huidige verzekeringsmaatschappij of bij een nieuwe.

De ligging van je zonnepanelen zal meestal een belangrijke factor zijn om je premie te berekenen. Zonnepanelen die niet zomaar te demonteren zijn (bvb op je dak), zullen geen hoge premie opeisen.

Extra voordelen van een diefstalverzekering bij zonnepanelen

Er zijn enkele extra voordelen van een diefstalverzekering voor zonnepanelen die los staan van je woningpolis. Zo kan je bijvoorbeeld ook het productieverlies inbrengen die je hebt door het wegvallen van je zonnepanelen.

Ook heb je bij diefstal van zonnepanelen meestal geen inbraaksporen dus ook geen directe bewijzen. In sommige woningpolissen is dit nodig om een uitbetaling te krijgen.

Opgelet: vraag of je verzekerd bent tegen de nieuwwaarde of dat er forfaitair gerekend worden (dan krijg je bijvoorbeeld maar 50% terug als je zonnepanelen 3 jaar oud zijn)

Tip: dit is het uitgelezen moment om je verzekeringen na te kijken!