Veranderen van elektriciteitsleverancier

Op zich staat een elektriciteitsleverancier volledig buiten je zonnepanelensysteem. Je meter draait terug of je hebt een digitale/slimme meter dus je betaald enkel voor je verbruik aan elektriciteit.

Voor het verbruik zelf is het natuurlijk wel handig en bij véél verbruik zelf belangrijk om een goede energieleverancier te kiezen om je rendement en besparingen te optimaliseren.

Veranderen van elektriciteitsleverancier

Hier is het even opletten want veranderen van elektriciteitsleverancier als je eigenaar bent van zonnepanelen is niet zo eenvoudig als voor personen die geen zonnepanelen liggen hebben.

Personen of gezinnen zonder zonnepanelen veranderen gelijk wanneer en zo veel ze willen van elektriciteitsleverancier zonder echte kosten. Heb je wel zonnepanelen dan let je best op volgende zaken:

Verander dicht bij je meteropname

Zonnepanelen renderen het meest tussen april en september. Soms ligt het aandeel van deze maanden boven de 75% van de totaalproductie. Deze maanden zal je dus waarschijnlijk meer elektriciteit opwekken dan verbruiken. Deze reserve gebruik je dan weer (deels) in de winter. Aangezien een meteropname steeds rond de zelfde periode gebeurt (ofwel door de netbeheerder of door jezelf) heb je niet veel verlies.

Productie hoger dan verbruikt bij meteropname

Verander je echter van leverancier op het moment dat je een grote reserve aan elektriciteit hebt opgebouwd dan zal je deze reserve verliezen want een productie hoger dan eigen gebruik wordt nooit uitbetaald. Ze wordt herleidt naar nul.

Productie lager dan verbruikt bij meteropname

Heb je op het moment van de nieuwe meteropname en dus overschakeling naar een nieuwe elektriciteitsleverancier meer verbruikt dan je zonnepanelen opwekten dan zal je een hoge eindfactuur ontvangen.

De kans is echter groot als je wacht dat je dit tekort kan wegwerken door bepaalde maanden minder te verbruiken dan dat je zonnepanelensysteem opwekt. Bijvoorbeeld buiten de wintermaanden of omdat je traditioneel niet thuis bent in november.

Hoe verander je van elektriciteitsleverancier?

Het veranderen van leverancier gebeurt standaard zoals bij personen zonder zonnepanelen. Wel dien je te vermelden dat je zonnepanelen liggen hebt.

Best gebruik je de Vtest van VREG of je kan hier energieleveranciers vergelijken.

Offerte zonnepanelen