Melding & aangifte zonnepanelen

Veel kan je niet veranderen aan hoe je jouw zonnepanelensysteem koppelt aan het elektriciteitsnet en je kan ook niet kiezen tussen distributienetbeheerders.

Wel is het belangrijk om te weten dat een melding van zonnepanelen verplicht is en best ook wat je dient te voldoen aan de voorschriften om geen problemen te krijgen met je aansluiting bij een distributienet.

Maximum vermogen van je zonnepanelensysteem

Om zonder veel problemen aangesloten te worden op het elektriciteitsnet mag je zonnepaneleninstallatie niet meer vermogen hebben dan 10 kW. Deze 10 kW wordt bekeken via het AC-vermogen van je omvormer. Kies daarom je omvormer zeker niet zwaarder dan strikt noodzakelijk.

Eerst en vooral zijn er enkele zaken die je sowieso dient aan te leveren:

  • AREI-keuringsverslag;
  • Elektrisch ééndraadschema: dit schema dient te zijn van de installatie vanaf de productie-installatie tot aan de hoofdteller;
  • Attest van de fabrikant van de omvormer

Conformiteit met de norm “DIN VDE 0126-1-1” dient aanwezig te zijn. Zowel het elektrisch ééndraadschema als het attest van de fabrikant van de omvormer zal je ontvangen van je installateur. Let bij ontvangst goed op of alles ingevuld is.

Webadressen om je zonnepaneleninstallatie te melden

Hieronder plaatsen we de webadressen van de verschillende distributiebeheerders en hun bijhorende webadressen waar je het zonnepanelensysteem kan aanmelden of aangeven.

Vlaanderen: Zonnepanelen aanmelden bij Fluvius
Brussel: Zonnepanelen aanmelden bij Sibelga

 

Offerte zonnepanelen