Lenen voor zonnepanelen

Lenen voor zonnepanelen? Een goed idee of niet?

Een Belgische econoom zei in de krant: 'je leent beter voor alles je koopt met zo'n lage rente'. Als we de lijn van deze woorden doortrekken sluit je dus ook best een lening af voor zonnepanelen. Een goedkope zonnepanelen lening afsluiten heeft zeker het voordeel dat je niet direct al je spaargeld opgebruikt, waardoor je dringende kosten direct kan blijven betalen.

Lenen voor zonnepanelen: de voordelen

Zoals bij elke lening, heeft ook lenen voor zonnepanelen haar voordelen:

  • je hoeft geen spaargeld aan te spreken;
  • je weet perfect je maandelijkse uitgaven; (aflossingen van krediet en rente)
  • lage intrestvoet;
  • lening kent fiscale voordelen

Ook benadrukken we het verschil tussen een lening voor een vakantie of wagen en een lening voor een investering zoals voor zonnepanelen. Bij de eerste twee ben je sowieso je geld kwijt en kan je nergens op besparen. Bij het lenen voor zonnepanelen spaar je effectief ook op je energiefactuur waardoor je eigenlijk véél minder uitgeeft. In sommige gevallen zal de aflossing van de lening zelfs lager uitkomen dan de maandelijkse tussenfactuur van je energieleverancier die je verbruik aan elektriciteit aangerekend.

Lenen voor zonnepanelen: de nadelen

Natuurlijk heeft lenen enkele nadelen, zelfs als het is voor het installeren van zonnepanelen:

  • je dient intrest te betalen
  • de looptijd en afbetalingsritme liggen vast
  • bij aankoop van zonnepaneelsystemen lager dan € 5.000* zijn de wettelijke maximum tarieven hoger.

Dit laatste nadeel zal op dit moment echter niet van toepassing zijn want deze is vastgelegd op 12,5%* en leningen boven de € 5.000* mogen maximum 10%* intrest vragen. Het is echter zo met de huidige intrestvoet dat je daar mijlenver onderblijft.

Extra voordeel bij lenen voor zonnepanelen: de energielening

Wist je dat bij de Vlaamse overheid een lening kan krijgen voor de aankoop van zonnepanelen? Deze energielening voor zonnepanelen heeft wel enkele voorwaarden maar je kan lening aan 1%!

Lenen voor zonnepanelen: opletten met de kredietkosten

Zeker als je een kleine installatie plaatst en leent voor je zonnepanelensysteem kunnen de dossierkosten verhoudingsgewijs hoog oplopen. Vraag dus steeds ook naar de exacte prijs van:

Wij raden aan zeker enkele offertes aan te vragen bij verschillende banken en kredietleveranciers en de kosten van de lening te bekijken alvorens je beslist je eigen spaargeld aan te spreken.

Offerte zonnepanelen

* Het kan zijn dat sommige intrestvoeten of voorwaarden van de Vlaamse Overheid worden aangepast door een veranderend klimaat. Raadpleeg steeds officiële bronnen.