Wanneer zonnepanelen kopen en plaatsen

Eens je beslist hebt om effectief zonnepanelen te plaatsen, is de vraag wanneer dat het zonnepanelensysteem kan geplaatst worden.

Je hebt 5 belangrijke punten waar je de timing van de plaatsing van je zonnepanelen kan laten van af hangen:

  • Technische aspecten van de installatie;
  • Opbrengst van je zonnepanelen en de meteropname;
  • Je eigen woonsituatie;
  • Aangesloten apparaten;
  • Energieprijs

Technische aspecten van de installatie

Hier hebben we reeds goed nieuws: het volledige jaar door kan je zonnepanelen laten plaatsen op enkele weersomstandigheden na. Wel dien je rekening te houden met de typische aspecten die bij een installatie op maat komt kijken zoals:

  • Levering van de materialen;
  • Beschikbaarheid van de installateur;
  • Bereikbaarheid van je woning en dak

Je kan best een datum vastleggen met je installateur in verband met de levering en installatie van je zonnepanelen. Laat deze datum vastleggen in het contract en vraag ook voor een boeteclausule als deze datum overschreden wordt. Zo ben je zeker dat de installatie op tijd kan beginnen.

Opbrengst van je zonnepanelen: zomer, winter en meteropname

Zonnepanelen brengen het meest op in de zomer maar je verbruikt het meeste energie tijdens de wintermaanden. Als je de zonnepanelen laat plaatsen in maart en je hebt een meteropname in oktober, zal je alles wat je meer hebt geproduceerd aan stroom verliezen. In dit geval is het beter om te wachten met je aankoop tot na de meteropname of je kan vragen om een extra meteropname te doen al lukt dit niet steeds.

Omgekeerd is ook waar. Je zonnepanelen in de winter (oktober of november) plaatsen als je een meteropname hebt in maart. Dan zal je sowieso meer verbruiken dan je zonnepanelen opwekken. Op dit moment is het zelfs interessant om reeds de panelen te plaatsen om zo je energierekening te drukken.

Je eigen woonsituatie

Klinkt raar maar je eigen woonsituatie kan invloed hebben op de timing die je wenst te hanteren voor de installatie van je zonnepanelen. Stel dat je binnenkort van enkel naar dubbel glas zal overstappen of er verlaat een kind de ouderlijke woning. Beide zullen je energieverbruik zwaar doen dalen en op zich staat dit volledig los van je installatie maar je zal gewoonweg een zonnepanelensysteem kunnen aanschaffen die véél minder Wp dient op te wekken en dus goedkoper zal zijn. Niet enkel de goedkopere prijs is hier dan belangrijk. Door een lager Wp te verwachten, komen er misschien weer andere merken of installateurs in de running die anders niet voldeden aan je eisen.

Ook is het perfect mogelijk dat je een andere soort zonnepaneel kan opteren zoals dunne film zonnepanelen. We vragen hier dus zeker niet om je aankoop met 5 jaar uit te stellen of 10 jaar in de toekomst te kijken maar kort even na te denken over je woonsituatie en of je enige verandering verwacht op korte termijn kan al beter helpen een idee te geven wanneer zonnepanelen te plaatsen.

Aangesloten apparaten

Hoe meer elektrische apparaten zich in huis bevinden, hoe meer verbruik van elektriciteit waardoor het opwekken van stroom belangrijker wordt. Uiteraard zal het verbruik van een extra elektrische tandenborstel het verbruik van elektriciteit niet beïnvloeden, maar de installatie van een laadstation of de plaatsing van een warmtepomp dan weer wel. Overweeg je de plaatsing van enegievreters, plaats dan zeker zonnepanelen.

Dure elektriciteit

Staat de prijs van elektriciteit per verbruikte Wp hoog of ziet het er naar uit dat de energieprijs niet zal dalen, overweeg dan zeker de plaatsing van zonnepanelen. Maar bij het plaatsen van zonnepanelen blijft het niet, vergelijk dan zeker ook de prijs van elektriciteit bij verschillende energieleveranciers.

Offerte zonnepanelen