Levensduur van zonnepanelen

Een veel gestelde vraag is: hoe lang gaan zonnepanelen mee? Er is echter een verschil tussen de technische levensduur en de economische levensduur van je zonnepanelen.

Levensduur in jaren

Als je een beetje rondleest en vraagt, kom je al vlug uit op een levensduur van 20 tot 25 jaar voor je zonnepanelen. Eerst en vooral wordt dit aantal jaren genomen met een 'garantie' dat je zonnepanelen nog minstens 80% van hun oorspronkelijk rendement halen.

Kort door de bocht: je zonnepanelen zullen na 20 of 25 jaar nog steeds werken. Maar zijn ze dan nog rendabel en onderhoudsvriendelijk? Niet altijd. Het kan zijn dat je beter op termijn de zonnepanelen installatie laat vernieuwen.

Levensduur van je zonnepanelen: het systeem geeft problemen

Eerst en vooral moet je weten dat je zonnepanelensysteem veel meer is dan enkel de zonnepanelen op je dak of op de grond. Onderstaande onderdelen zijn ook van belang:

  • De omvormer;
  • Montageset;
  • Bekabeling

Voor het montageset en de bekabeling zien we niet veel problemen om aan een lange levensduur te twijfelen. Mits deze goed en deskundig geplaatst werden. Een installateur met kennis van zake is hier belangrijk.

Degelijk de zonnepanelen onderhouden is noodzakelijk om de levensduur te verlengen of op zijn minst te garanderen. Een extra coating op het montageset, verwisselen van verstorven bekabeling, … Dit hoeft zeker niet jaarlijks te gebeuren maar toch zeker eens om de 5 jaar. Bekijk dit als een jaarlijks bezoek aan je tandarts.

Voor de zonnepanelen omvormer zitten we al met een probleem. Er is geen enkele mogelijkheid, met welk goed uitgevoerd onderhoud ook, dat je omvormer een levensduur van 20 jaar haalt. Een omvormer die 10 jaar zonder morren haar werk doet is wel een haalbare kaart maar dan mag je al beginnen denken aan vervanging.

Levensduur van de zonnepanelen zelf

Afhankelijk van welk soort zonnepaneel je kocht, zal de levensduur tussen 15 en 25 jaar liggen. De klassieke en meest geplaatste zonnepanelen, kristallijne zonnepanelen durven het zelfs 30 jaar uithouden.

Dit komt omdat zonnepanelen geen bewegende delen bevatten en niet rechtstreeks in aanraking komen met een oppervlakte die nat kan blijven en ze liggen langs de zonnigste kant van je dak. Dit droogt en warmt het snelst op zodat mos, vocht en andere niet lang kunnen inwerken. Lange winters met extreme koude en zware hittegolven hebben ook een impact op de levensduur en dit is vanzelfsprekend niet te voorzien.

Economische levensduur van zonnepanelen

Naast het feit dat je zonnepanelen technisch best lang kunnen meegaan kan je wel de vraag stellen of het economisch interessant is om je zonnepanelen 20 jaar te laten liggen zonder aan vervanging te denken.

Rendementsverlies?

Als je weet dat een hoogrendementszonnepaneel een rendementsverlies heeft van 0,125% per jaar en een standaard zonnepaneel 0,50% per jaar dan weet je dat:

  • 80% rendement na 20 jaar best haalbaar is
  • Enkel nieuwe technologieën roet in het eten kunnen gooien

Net zoals met andere gebruiksgoederen dien je bij zonnepaneelsystemen er op te letten dat de kosten/baten nog steeds goed overeenkomt. Dit wil zeggen dat de opbrengst de eventuele kosten nog steeds dekt. Een omvormer veranderen na 10 jaar is economisch beter dan denken aan een nieuwe installatie.

Je mag er ook op rekenen dat energieverbruikers zoals wasmachines en dergelijke met de loop der jaren ook zuiniger zullen worden. Ook eventuele veranderingen in je gezinssituatie hebben een invloed op je elektriciteitsverbruik en dus ook het rendement van je zonnepanelen. Onthoud dat je niet meer kan opbrengen dan je zelf verbruikt.

Wat zijn goede redenen voor een levensduur onder de 15 jaar van je zonnepanelen?

De enige redenen die we kunnen bedenken zijn:

  • Enorme schade aan het zonnepanelensysteem door brand, hagel, …
  • Nieuwe technologieën samen met een verbruik dat véél hoger is dan het huidig rendement;
  • Aanpassingen aan je woning;
  • Eventuele toekomstige subsidies
  • Betere ecologische leningen bij aanschaf van nieuwe groene stroomopwekkers
  • ...

Hou dus jaarlijks de vinger aan de pols. Hou de gemaakte kosten bij en leg deze naast het rendement van je installatie. Is je installatie ouder dan 10 jaar kan je al eens kijken wat de markt te bieden heeft op vlak van nieuwe technologieën.

Offerte zonnepanelen