Groepsaankoop zonnepanelen
Tegenwoordig is het helemaal hot om aan groepsaankopen te doen. Het principe is simpel: met velen één aankoop organiseren om de prijs te drukken. Is zo'n groepsaankoop haalbaar bij zonnepanelen?
Groepsaankoop is prijskoop
Bij standaardproducten die perfect vergelijkbaar zijn zoals de elektriciteit zelf, is een groepsaankoop een Godsgeschenk. Gelijk bij welke energieleverancier je bent, de elektriciteit uit je stopcontact blijft dezelfde. Hier is de zonnepanelen prijs dus het belangrijkste item. Groene energie buiten beschouwing gelaten.
Maar bij zonnepanelen is het niet enkel de prijs die telt. Als we er van uitgaan dat je merken en soorten zonnepanelen nog kan vergelijken met elkaar in een prijsofferte is er bij een zonnepanelensysteem ook nog de installatie, opvolging, garantie, … noem maar op.
We kunnen ons dus niet voorstellen dat bij een groepsaankoop de installateur of fabrikant jouw specifiek dak onder de loep zal nemen en eventueel meer of minder zonnepanelen zal voorstellen.
Ook hebben we hier vragen bij de installatie en opvolging. Als een installateur tot op het bod gaat om massaal veel klanten in één keer binnen te halen, zal dit zijn winstmarge sowieso aantasten. Op zich is dit geen probleem maar in het verleden is al gebleken dat dit de rentabiliteit en kwaliteit niet ten goede komt.
Meedoen is meekopen
Groepsaankopen zijn nooit vrijblijvend. Als je meedoet met een groepsaankoop en er wordt een bepaalde installateur en merk gekozen, kan je niet zomaar afzien van je aankoop, ook al past dit niet bij je woning of jouw visie.
Hoe werk een groepsaankoop?
- Veiling: Via een veiling brengen gekwalificeerde leveranciers hun beste bod uit.
- Persoonlijk voorstel: Op basis van jouw inschrijvingsgegevens ontvang je een persoonlijk voorstel van de winnende leverancier voor een compleet zonnepanelensysteem, inclusief inspectie, materiaal, installatie, monitoring en elektrische keuring (AREI).
- Jij kiest: Vind je het aanbod interessant? Alleen dan aanvaard je het persoonlijk voorstel.
- Installatie: Wanneer je dit persoonlijk voorstel hebt aanvaard, sturen ze je gegevens door naar de leverancier. Die neemt contact met je op voor een inspectie van je dak. Nadien installeert hij jouw zonnepanelensysteem. Vanaf dat moment wek je zelf duurzame groene stroom op.
Offerte zonnepanelen