Omvormer vervangen

In bepaalde gevallen dient de omvormer vervangen te worden. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de zonnepanelen installatie. Waar dien je op te letten bij een vervanging van omvormer?

Naast de zonnepanelen is een omvormer het meest zichtbare onderdeel van je installatie. Spijtig genoeg is het ook net die omvormer die het kortste levensduur heeft. Na 10 jaar is de kans groot dat hij vervangen dient te worden. Al horen we hier en daar dat hun omvormer reeds 15 jaar meegaat.

Waar let je op bij het vervangen van je omvormer

In de meeste gevallen zal men de omvormer vervangen wegens een defect. Het omvormen van wisselstroom (DC) naar gelijkstroom (AC) is een belastende taak.

In België mag je de omvormer vervangen maar je dient dit wel te melden aan de VREG. Je dient dan een bewijs door te geven van je nieuwe omvormer en haar vermogen. Bij voorkeur is dit bewijs een AREI-keuring. In sommige gevallen zal je ook moeten aantonen dat je omvormer effectief defect was en er dus niet zomaar een wissel gebeurt aan het systeem.

Ook mag de omvormer maximaal 10% afwijken van de vorige omvormer. Anders spreekt men van een aanpassing van je zonnepanelensysteem en niet van een vervanging. Een lager vermogen mag wel al is dit natuurlijk niet interessant voor jou als houder van zonnepanelen want met een lager vermogen van je omvormer, daalt het rendement van je zonnepanelen.

Offerte zonnepanelen