Zonnepanelen laten vervangen

Het kan altijd wel eens gebeuren dat een zonnepaneel dienst begint te weigeren of dat één zonnepaneel getroffen wordt door noodweer zoals hagel. Dan is een vervanging aan de orde.

Ook kan het gebeuren dat een zonnepaneel véél vlugger dienst weigert omwille van een productiefout of foute installatie. Als er één zonnecel problemen geeft, zal het volledige paneel daar onder lijden. In dat geval mag je zonder problemen het zonnepaneel laten vervangen zolang je er voor zorgt dat het totale vermogen van je installatie niet wijzigt. Stijgt het vermogen wel dan beschouwt de overheid dit als een uitbreiding en niet als vervanging van een huidige zonnepaneleninstallatie.

De overheid heeft wel rekening gehouden met het feit dat zonnepanelen en hun installaties een sterke evolutie meemaken. Daarom mag een nieuw zonnepaneel of in het slechtste geval, meerdere zonnepanelen een hoger rendement halen dan de originele zonnepanelen. En dit tot wel 10% meer. Hou rekening dat je dan ook je omvormer moet laten bekijken door de installateur zodat het rendement van je omvormer niet te veel afwijkt van het totaal vermogen van je zonnepanelen.

Wel kan het zijn dat je een brandverslag of foto's van de schade zal moeten doorgeven aan de overheid om aan te tonen dat de vervanging nodig was en te wijten aan een defect.

Meld de vervanging aan de VREG indien je nog certificaten ontvangt en anders aan uw netbeheerder zodat het piekvermogen aangepast kan worden in hun bestanden.

Opmerking: als je één zonnepaneel met een hogere Wp vervangt en geen Power Optimizers liggen hebt, dan kan het hoger rendement van je zonnepaneel teniet gedaan worden. Want zonder Power Optimizers wordt het vermogen van het zwakste zonnepaneel als basis genomen.

TIP 1: Je mag enkel panelen één op één vervangen en niet één beschadigd zonnepaneel vervangen door bijvoorbeeld 2 kleinere zonnepanelen.

TIP 2: Vraag aan de installateur dat hij de vervangen zonnepanelen meeneemt om gerecycleerd te worden. Ook vraag je of dit in de originele prijsofferte inbegrepen is.

Offerte zonnepanelen