De energielening: lenen voor zonnepanelen

De Vlaamse overheid beloont investeringen die het energieverbruik naar beneden brengen. Dus ook de investering in zonnepanelen. Daarom kom je in aanmerking voor de energielening.
Wat is de energielening?
Elke aanpassing of renovatie aan je woning waardoor je energie zal besparen komt in aanmerking voor een energielening. Dit kan gaan over:
- isolatie aanbrengen; (dakisolatie, zoldervloerisolatie, muurisolatie … )
- vervangen stookketel;
- hoogrendementsglas plaatsen;
- ...
Maar dus ook voor het plaatsen van zonnepanelen.
Waar kan je een energielening aanvragen en afsluiten?
Om alles overzichtelijk en objectief te kunnen beoordelen, heeft de Vlaamse regering energiehuizen aangesteld om de aanvragen na te kijken. Het zijn ook deze energiehuizen die de energielening toekennen of niet.
Elke gemeente of regio heeft haar eigen energiehuis. Je kan het energiehuis in jouw gemeente of regio opzoeken via de site Energiesparen.be.
Klik hier om het energiehuis van jouw gemeente of regio op te zoeken.
Voorwaarden voor een energielening voor zonnepanelen
Natuurlijk zijn er voorwaarden te voldoen als je een lening voor zonnepanelen wenst van de Vlaamse overheid.
- Je huis is reeds geïsoleerd;
- Er is hoogrendementsverwarming;
- Geen enkel glas aanwezig;
- De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer;
- Je moet de woning bewonen (eigenaar of huurder) of verhuren;
- De woning moet een hoofdverblijfplaats zijn
Hoeveel kan je lenen?
Momenteel is het maximumbedrag in 2016* vastgelegd op € 15.000* en moet de lening op 8 jaar terug betaald worden. Voor de huidige zonnepaneelsystemen is dit maximumbedrag bij particulieren geen probleem.
De intrest is rond de 1%* en het maximum is 2%*. In sommige gevallen kan je ook een lening krijgen aan 0%* intrest maar dan heb je extra voorwaarden. Vraag informatie aan het energiehuis in je gemeente.
Nadeel van de energielening
Het enige echte nadeel van een energielening voor zonnepanelen is dat je geen fiscaal attest krijgt. Je kan met andere woorden de lening niet inbrengen in je belastingen.
Is een energielening momenteel interessant?
Hier moeten we je terug vragen om te vergelijken. De rente is historisch laag bij gewone kredietinstellingen dus automatisch kiezen voor een energielening zouden we niet doen. Zeker niet omdat bij de energielening geen fiscaal attest afgeleverd wordt.
Reken steeds uit wat je op het einde van de rit kwijt bent en laat je niet verleiden door maandelijkse aflossingen. Eén jaar langer lenen of hogere jaarlijkse dossierkosten kunnen plots niet meer interessant zijn.
Offerte zonnepanelen
* Het kan zijn dat sommige intrestvoeten of voorwaarden van de Vlaamse Overheid worden aangepast door een veranderend klimaat. Raadpleeg steeds officiële bronnen.