Zonnepanelen op een plat dak plaatsen

Plat dak installatie zonnepanelen

Er zijn enkele grote verschillen tussen het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak in plaats van een hellend dak. Niet enkel de constructie is anders maar er is ook een andere belasting van je dak... Even de plaatsing op een rij en enkele tips...

Montage van zonnepanelen op een plat dak

Op een hellend dak zonnepanelen plaatsen is vrij simpel: de zonnepanelen liggen mee met het dakvlak en wijken daar zo goed als niet van af. Op enkele graden na.

Op een plat dak zorgt de montageconstructie van de zonnepanelen sowieso mee voor de hellingsgraad van de zonnepanelen. Ook is het niet nodig om een bepaalde richting te gebruiken dus kunnen de panelen (deels) gedraaid worden richting het zuiden waar de opbrengst optimaal is.

Grootste nadeel van zonnepanelen op een plat dak plaatsen is dat er soms rijen dienen gevormd te worden. Aangezien de rijen kunnen niet vlak achter elkaar opgesteld kunnen worden omwille van schaduwplekken, heb je veel plaatsverlies.

Montagesysteem voor zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak: weinig of veel ballast

We kunnen hier niet zomaar zeggen hoeveel ballast zonnepanelen op een plat dak nodig hebben want dit is afhankelijk van verschillende factoren:

  • hellingsgraad zonnepanelensysteem;
  • montagesysteem; (gesloten of open frame, …)
  • gebruikt soort ballast;
  • reeds aanwezige, bruikbaar ballast op het plat dak

De ballast wordt vooral gebruikt om de zonnepanelen op hun plaats te houden tijdens sterke winden of andere weersinvloeden. Het gebeurt niet veel dat zonnepanelen van het dak afwaaien maar dat de panelen verschuiven tijdens een storm gebeurt spijtig genoeg wel. Dit brengt sowieso een interventie met zich mee en misschien zelfs schade aan uw zonnepanelensysteem waardoor je moet overgaan tot zonnepanelen herstellen of zelfs zonnepanelen vervangen.

Om en kort voorbeeld te geven over de nodige ballast op een plat dak: een zonnepaneel dat in een hellingsgraad van 15° is geplaatst kan tot 1.500 Pa. (kracht) te verduren krijgen. Om dit te kunnen verwerken is er meer dan 100 kg/m² nodig om ze niet omver te laten vallen of te laten verschuiven. Meer dan 50kg/m² om niet van het dak geblazen te worden. Een gesloten opzet voor de zonnepanelen zal minder ballast nodig hebben dan een open frame opstelling. Deze “plastieken bakken” zijn wel een pak duurder.

Opmerking: de hoeveelheid gebruikte ballast is grotendeels afhankelijk van de draagkracht van je plat dak. Op zich zal de ballast zelf niet de grootste kostprijs zijn van je zonnepanelensysteem.

De meest gebruikte ballastmaterialen zijn:

  • Grind;
  • Betonbanden;
  • Tegels

Afstand tussen rijen zonnepanelen

Om veel zonnepanelen te kunnen plaatsen op een plat dak dienen er rijen aangemaakt te worden. Elke rij bevat dan een aantal zonnepanelen.

Deze rijen kunnen echter niet zomaar vlak achter elkaar geplaatst worden omdat de eerste rij schaduw zou werpen op de volgende rij. Om dit te voorkomen maakt men gebruik van een tussenafstand. Deze tussenafstand is afhankelijk van de hoogte van je constructie. Deze hoogte is onder meer afhankelijk van de hellingsgraad waarin de zonnepanelen worden opgesteld. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe meer tussenafstand er nodig is.

Hou rekening met onderstaande tussenafstanden:

  • 30° hellingsgraad: 1,5 meter tussenafstand
  • 20° hellingsgraad: 1,0 meter tussenafstand
  • 10° hellingsgraad: 0,5 meter tussenafstand

Welke hellingsgraad voor je zonnepanelen op een plat dak?

De hellingsgraad of montagehoek van je zonnepanelen is essentieel op een plat dak maar ligt niet steeds rond de 30°, wat voor hellende daken wel de standaard is.

Als de panelen pal naar het zuiden kunnen gemonteerd worden is dit natuurlijk wel zo maar hoe meer ze naar het westen of oosten wijken, dient de hellingsgraad te verkleinen om het rendement zo hoog mogelijk te houden.

Worden de zonnepanelen in een piramide geplaatst (oost-west) dan kan de hellingsgraad zelfs slechts 10° bedragen. Ook als er nipt één rij zonnepanelen bij geplaatst wordt zal men de hellingsgraad verkleinen. Dit verkleint de montagehoek en dus ook de tussenafstanden tussen de rijen. De kleinere tussenafstanden zorgen er dan op hun beurt voor dat een extra rij zonnepanelen mogelijk wordt. Deze extra rij zonnepanelen dient dan wel een hoger rendement te geven dan de hogere hellingsgraad.

Voorbeeld: extra rij van 3.250 Wp zonnepanelen geeft een jaarlijks rendement van 750 Wp extra.

Onze ervaring leert dat de meest gebruikte hellingsgraad rond 15° is en de oost-west opstelling het populairst is.

Afstand tot de dakrand: No-go zone

Aan de rand van het dak heerst er een grotere windcirculatie en windkrachten. Bij hoge windsnelheden komen er kleine wervelwinden tot stand aan de dakranden. Deze wervelwinden zouden dan trekken aan je zonnepanelen. Via onze tool kan je eenvoudig de No-go zone bereken van een plat dak maar normaal kan je er van uit gaan dat er minstens 1 meter tot de dakrand niet kan gebruikt worden tenzij met extra ballast.

Dakconstructies op een plat dak en je zonnepanelen

Net zoals bij de dakrand heb je bij andere dakconstructies ook een no-go zone. Deze kan je kleiner inschatten maar hier dien je ook rekening te houden met eventuele schaduwval. Ook is de kans groot dat je dak op die plaats minder ballast kan dragen. Bij twijfel kan je best een meting laten uitvoeren of de installateur de plannen van je woning bezorgen. Onafhankelijk advies inwinnen bij een bouwkundig ingenieur of architect kan natuurlijk ook maar dit zal je wel extra geld kosten.

Offerte zonnepanelen