Zonnepanelen verhuizen

Je gaat ergens anders wonen en er liggen zonnepanelen op je dak? Dan kan je kiezen om deze te laten liggen of je zonnepanelensysteem af te breken en terug op te bouwen op je nieuwe woning.

Je zonnepanelen mee verhuizen naar een nieuwe woning

Veel mensen zullen denken dat dit de beste oplossing is maar dit is niet steeds zo. Je mag toch al vlug op enkele duizenden euro's rekenen om de installatie af te breken en terug te monteren. Ook moet je bewust zijn van het feit dat er tijdens het op of afbreken iets kan fout lopen. Ook het transport is niet zonder risico's.

Vraag bij een offerte of de demontage op de zelfde dag kan gebeuren als de montage. Zo vermijd je dat de zonnepanelen tussentijds ergens moeten opgeborgen worden. Tijdens een verhuis zijn de garage en andere opslagplaatsen namelijk meestal reeds ingenomen.

Waar je sowieso rekening moet met houden is dat veel aspecten van je zonnepanelensysteem niet verhuisbaar zijn en sporen nalaten in je oude woning. We denken hier bijvoorbeeld aan verschillende montagesystemen, bekabeling, ...

Zijn je zonnepanelen ouder dan 10 jaar dan zouden we echt wel overwegen om ze te laten liggen op je oud dak.

Verhuis: energiebehoefte in je nieuwe woning

Bij de beslissing of je jouw zonnepanelen al dan niet verhuist zal ook afhangen van het feit of de energiebehoefte in je nieuwe woning gelijklopend is met de oude behoefte aan elektriciteit. Vooral het feit of de verwarming van je woning ook moet opgenomen worden in de opbrengst van je zonnepanelensysteem is van belang. Ook de keukeninstallatie kan enorm verschillen in verbruik (koken op gas in plaats van elektriciteit, ... )

TIP: Hou er bij de verwarming ook rekening mee dat er verschillen zijn tussen een gesloten, half open en open bebouwing wat verbruik aan energie betreft.

Verhuis: Oriëntatie en helling van je nieuw dak

Niet elk huis staat hetzelfde en heeft niet de zelfde hellingsgraad. Zo kan het dus zijn dat je huidig zonnepanelensysteem totaal ongeschikt is voor je nieuwe woning. Of minder zal opbrengen. Er is natuurlijk ook een kans dat je net iets meer opbrengst kan verkrijgen door een betere oriëntatie of hellingsgraad. Beter even op voorhand advies inwinnen dus.

Je zonnepanelen niet verhuizen bij de verkoop van je woning

Een tweede opties is om de zonnepanelen in te rekenen in de verkoopprijs van je woning. Wel moet je weten dat de nieuwe eigenaar niet de nieuwkoopprijs zal rekenen van je zonnepanelensysteem:

  • Aankoopprijs van de zonnepanelen
  • Ouderdom van je zonnepanelen
  • Effectieve opbrengst van je systeem
  • Uitzicht van de zonnepanelen

Vooral dat laatste kan een struikelblok zijn want niet iedereen vindt klassieke zonnepanelen mooi en anderen vinden dan dat het bestaande zonnepanelensysteem niet voldoet aan hun energie-eisen. Wens je de zonnepanelen te laten liggen, reken dan 15 jaar min de ouderdom van je zonnepanelen om het rendement uit te rekenen. Dit rendement kan je dan perfect doorrekenen aan de koper.

Prijs zonnepanelensysteem bij verkoop = 15 – ouderdom zonnepanelen x jaarlijks rendement + 1.000 euro. (uitgespaarde installatiekost) Zo krijg je als verkoper een mooie meerwaarde en krijgt de koper een leuke korting op een zonnepanelensysteem die hij direct kan beginnen gebruiken.

Offerte zonnepanelen